Istorie, întrebare adresată de ciceu322, 8 ani în urmă

Enumerați din Sursa 3 cinci atribuții ale Senatului.

"Senatul are, mai întâi, dreptul de a dispune de vistieria statului. El hotărăşte, deopotrivă, ce va trebui să intre şi ce să iasă din tezaur. Fără o hotărâre a senatorilor, cvestorii nu pot întrebuinţa nimic din visterie, chiar pentru nevoile mărunte ale republicii, făcând excepţie doar cheltuielile care privesc pe consuli. Cât priveşte o cheltuială foarte importantă şi care le întrece pe toate celelalte, anume aceea pe care cenzorii o fac din cinci în cinci ani ca să înalţe sau să repare clădiri publice, senatul trebuie s-o aprobe şi pe aceasta, dând învoire consulilor să întrebuinţeze banii respectivi.

De asemenea, orice încălcare a dreptăţii care s-ar produce în Italia şi ar avea nevoie de o anchetă a autorităţii de stat (trădări, conspiraţii, otrăviri, asasinate) interesează senatul. Mai mult decât atât: dacă se întâmplă ca un particular sau o cetate din Italia să aibă vreo neînţelegere cu cineva, dacă se cuvine să i se facă mustrări, dacă are trebuinţă de ajutor sau ocrotire, de toate aceste lucruri se îngrijeşte senatul şi, în cazul că este necesar să se trimită soli în afara Italiei, fie pentru a stinge vreo neînţelegere, fie pentru a cere sau porunci un anumit lucru, fie pentru a primi supunerea unui popor, fie pentru o declaraţie de război, senatul veghează şi la acestea. Tot senatul este, deopotrivă, cel care trebuie să-i primească pe solii care vin la Roma şi să hotărască ce trebuie făcut cu aceştia, în ce chip se cade să li se răspundă. Niciodată poporul nu se ocupă de vreunul din lucrurile amintite mai sus.

Astfel, dacă la Roma soseşte un călător atunci când consulii lipsesc, cârmuirea statului îi apare ca fiind cu totul aristocratică. Mulţi eleni, ba chiar şi unii regi, au rămas convinşi că aşa stau lucrurile, întrucât senatul întăreşte aproape toate înţelegerile lor cu republica."

(Polibiu, Istorii, VI, 13)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de doyoung
1

Răspuns:

Atribuții ale Senatului :

1) hotărăște ,,ce va trebui să intre și ce să iasă din tezaur."

2) aprobă cheltuielile privind înălțarea sau repararea clădirilor publice.

3) are grijă de orice încălcare a dreptății care s-ar produce în Italia.

4) se ocupă cu bunăstarea și buna funcționare a cetăților din Italia.

5) dacă este necesar, se ocupă cu trimiterea de soli în afara Italiei.

6) are grijă de solii care vin la Roma.

Sper că te-am ajutat! Succes!

Atribuțiile 5 și 6 au legătură între ele, fie le scrii separat, fie le scrii așa : <dacă este necesar, se ocupă cu trimiterea de soli în afara Italiei și are grijă de solii care vin la Roma.>


ciceu322: Mulțumesc!
doyoung: Cu plăcere!
Alte întrebări interesante