Limba română, întrebare adresată de valentinafloricao, 8 ani în urmă

Era odată un flăcău stătut, pe care-l chema Stan. Și flăcăul acela din copilăria lui se trezise prin străini, fără să cunoască tată și mamă și fără nici o rudă care să-l ocrotească și să-l ajute.

Și, ca băiat străin ce se găsea, nemernicind el de colo până colo pe la ușile oamenilor, de unde până unde s-a oploșit de la o vreme într-un sat mare și frumos.

Și aici, slujind cu credință ba la unul, ba la altul, până la vârsta de treizeci și mai bine de ani, și-a sclipuit puține parale, câteva oi, un car cu boi și o văcușoară cu lapte. Mai pe urmă și-a înjghebat și o căsuță, și apoi s-a statornicit în satul acela pentru totdeauna, trăgându-se la casa lui și muncind ca pentru dânsul. Vorba ceea: "Și piatra prinde mușchi dacă șede mult într-un loc".

Și cum s-a văzut flăcăul cu casă și avere bunicică, nu mai sta locului, cum nu stă apa pe pietre, și mai nu-l prindea somnul de harnic ce era. Dintr-o parte venea cu carul, în alta se ducea, și toate treburile și le punea la cale singurel. Nu-i vorbă că, de greu, greu îi era; pentru că, în lipsa lui, n-avea cine să-i îngrijească de casă și de vitișoare cum trebuie. Numai, dă! ce să facă bietul om? Cum era să se întindă mai mult, că de-abia acum se prinsese și el cu mâinile de vatră; și câte a tras până s-a văzut la casa lui, numai unul Dumnezeu știe. De-aceea alerga singur zi și noapte în toate părțile, cum putea, și muncea în dreapta și în stânga, că doar-doar a încăleca pe nevoie, ș-apoi atunci, văzând și făcând.

(Povestea lui Stan Pețitul- Ion Creangă)



1. Cărui gen literar îi aparține fragementul? (epic, liric sau dramatic)

2. Enumerați două trăsături ale genului cu exemple din text.

3. Identificați formula inițială specifică basmului.

4. Enumerați cinci trăsături ale lui Stan din text.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danielabuhaianu2011
0

Răspuns:

1 liric, atâta știu sper că team ajutat

Răspuns de kjlm10
2
1. gen epic
2. prezenta narațiunii ca mod de expunere predominant (aici dai un scurt rezumat)
prezenta personajelor(menționezi personajele) care iau parte la întâmplările încadrate in timp și spațiu (dai câțiva indici temporali și spațiali)
3. ,,era odată...’’
4. ,,un flăcău statut’’
,,băiat străin’’
mai găsești tu câteva însușiri din text
Alte întrebări interesante