Istorie, întrebare adresată de vasioka1009, 8 ani în urmă

Eseu Alexandru Ioan Cuza -fauritor al romaniei moderne​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de kitty2010
1

Alexandru Ioan Cuza (20 martie 1820, Husi, 15 mai 1873, Heidelberg) a fost domnitorul (1859-1866) Principatelor Unite ale Romaniei

Cuza apartinea unei familii de boieri romani si a primit o educatie europeana. In anul revolutionar 1848, in Moldova si Tara Romaneasca s-au iscat revolte. Cea din Moldova a fost suprimata repede, dar in Tara Romaneasca, revolutionarii au preluat puterea si guvernat pe timpul verii acelui an. Tanarul Cuza, avand un rol important a fost trimis la Viena ca prizonier, dar a evadat la scurta vreme.

Dupa aceea, a urmat o scurta cariera in armata moldoveneasca, devine ministru de Razboi in 1858 si a reprezentat Galatiul in intrunirea de la Iasi, avand sprijinul puterilor europene sa nominalizeze un principe al Moldovei. Cuza a fost un orator proeminent in dezbateri, sustinand uniune celor doua principate, Moldova si Tara Romaneasca. Insa nu a fost ales un principe strain, ci a fost ales el insusi domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 (17 ianuarie Gregorian) si al Tarii Romanesti pe 24 ianuarie 1859 (5 februarie Gregorian). Astfel colonelul A. I. Cuza realizeaza o uniune de facto a celor doua principate romanesti, care va fi pana la urma acceptata de puterile europene la Congresul de la Paris, pe 18 octombrie 1858. Unirea fiind declarata legal trei ani mai tarziu pe 24 ianuarie/5 februarie 1862, numele noi tari fiind Romania, iar capitala Bucuresti.

Nu am copiat deși pare am copiat.

Vorbesc serios! Nu am chef de scuzații de aia am scris asta.

sper te-am ajutat te rog mult nu acuza de copiat!


PCTbrainly: Nu copiază am fost lângă ea.
Alte întrebări interesante