eseu călirea organismului cu apă aer soare ....... vă rog
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Călirea prin aer.
Aerul este mijlocul de călire care poate fi folosit tot timpul anului, atât afară cât şi în casă. Aerul curat întăreşte organismul şi fortifică starea aparatului respirator. Un bun mijloc de călire constituie baia de aer, plimbatul şi gimnastica în aer liber.
Călirea prin apă.
Apa rece are un rol deosebit de important, deoarece aceasta stimulează activitatea inimii şi a întregului sistem circulator. Ea are efect benefic asupra circulaţiei sângelui, în special asupra vaselor superficiale. Calirea se poate face sub formă de baie zilnică, terminată cu un duş cu apă ceva mai rece, cu 1-2 grade. În timpul clătirii se pot face fricţiuni pe piept, spate şi membre, cu un burete sau mănuşa moale, timp de 5-7 minute, după care se continuă cu fricţionarea uscată a pielii cu un prosop, până ce pielea se roşeşte. Fricţiunea se face iarna în casă iar vara afară, după baia de aer şi de soare.
Călirea prin lumina solară.
Soarele constituie un mijloc important de călire. Expunerea la razele solare are efecte favorabile asupra organismului. Soarele protejează copiii de rahitism, boală care duce la deformarea oaselelor. Expuşi suficient timp la razele solare, încă de mici, copiii capătă vitamina D care fixează calciul în organism. Calciul la rândul lui duce la formarea oaselor şi dinţilor sănătoşi. De asemenea soarele măreşte rezistenţa şi în faţa altor afecţiuni.