Geografie, întrebare adresată de jrifjwodjfkdk, 9 ani în urmă

Eseu cernoziomul bogatia noastra natala

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionutzu111
0
Cernoziomul 

Cernoziomul ( ciornioziomea- din rusa unde ciorni= negru ) este un tip de sol ce face parte din clasa cernisolurilor alaturi de kastanoziomuri , faeoziomuri si rendzine ,  caracterizat prima data de pedologul rus v.v docuceaev ca fiind cel mai fertil tip de sol de pe cuprinsul unui teritoriu . 
Un cernoziom se recunaste dupa anumite elemente de diagnoza -orizont Am cu crome de<de2 in stare umeda ( culoare inchisa a materialului pedogenic si grosime cpt 25-20 cm ) urmat de un orizont intermediar (Bargic(Bt) sau Bcambic (Bv) ce are cpt valori si crome <3,5  pt materialul in stare umeda ( adica culoare si nuante rosiatice de la argila si grosime de cpt 15-25 cm ) si de un orizon calcic(Cca ) in primii 125 cm .
La nivelul tarii ocupa peste 4.500.000 ha adica 17,7% din suprafata tarii fiind raspandite in sud-estul campiei romane si nordul moldovei , in dobrogea centrala si de sud si suprafete mai mici din campia de vest , podisul barladului , depresiunea transilvaniei .
Cernoziomurile s-au format pe diferite roci sedimentare cu textura poroasa si cu continut de carbonat de calciu cun  sunt loessul , depozitele loessoide , nisipuri carbonatice , pe depozite argiloase  sau depozite aluviale de diferite texturi .
Relieful caracteristic acestora este reprezentat de suprafete orizontale sau slab inclinate , mici depresiuni , terase , podisuri si piemonturi joase la altitudini cuprinse intre 15 si 550 m . 
Data fiind raspandirea mare a cernoziomurilor la nivelul tarii , caracteristicile climatice difera de la o zona la alta. Astfel in partea de est a campiei romane si dobrogea climatul este temperat continental pronuntat cu ierni aspre si veri calduroase . in partea de vest climatul capata nuante submediteraneene cu ierni blande si umede . In estul tarii climatul este mai racoros si cu nuante mai excesive . 
Vegetatia sub care se formeaza cernoziomul este cu precadere destepa in cazul cernoziomurilor tipice si de silvostepa in cazul cernoziomurilor cambice si argice . 
Cernoziomurile sunt soluri cu o textura nediferentiata pe profil de obicei lutoasa . Continutul de humus variaza intre 3-6% , este de tip mull calcic . Activitatea microbiologica este foarte intensa - sunt soluri afanate , permeabile , cu o buna capacitate pentru aer si apa  si bine aprovizionate cu elemente nutritive .
Subtipuri - psamic ,. pelic , vertic , gleic , aluvic , calcaric , kastanic , cambic , argic , greic , maronic , salinic , sodic , litic .
Cernoziomurile sunt cele mai fertile soluri din tara noastra . Singurul factor limitativ il constituie insa deficitul de umiditate din perioada de vara . De aceea pentru sporirea fertilitatii sunt necesare irigatii si uneori ingrasaminte . Sunt soluri folosite inspecial pentru culturi de camp . 

Alte întrebări interesante