Chimie, întrebare adresată de kimtaehyung62, 8 ani în urmă

eseu: chimia și mediul ambiant. vă rog frumos urgent​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilietaanonim
3

Răspuns:

Termeni specifici ecochimiei

PROTECŢIA MEDIULUI = totalitatea acţiunilor menite sǎ asigure conservarea resurselor naturale şi protejarea calitǎţii componentelor mediului înconjurǎtor. Ansamblul activitǎţilor de protecţia mediului are şase componente:

legislativǎ;administrativ-instituţionalǎ;educativ-informativǎ;economio-tehnologicǎ;socialǎ;de cooperare internationalǎ.

ECOLOGIE = Ştiinţǎ interdisciplinarǎ care se ocupǎ cu studiul interacţiunilor vieţii cu mediul înconjurǎtor, a relaţiilor dintre organismele vii şi mediul lor de viata.Ea coreleazǎ rezultatele unor ample cercetǎri fizice, chimice, geologice, biologice asupra mediului cu cercetǎri economice privind relaţia creştere economicǎ- conservarea mediului ambiant. Dupa Haeckel (1866), ecologia este “ştiinţa relaţiilor organismelor vii şi mediul lor ambiant, atât organic, cât şi anorganic” sau altfel enunţat “ştiinţa condiţiilor luptei pentru existenţa şi a economiei naturii”.

ECOSISTEM = unitatea structuralǎ şi funcţionalǎ a biosferei constituitǎ din biocenoza şi biotopul corespunzǎtor acesteia.

BIOCENOZA = o grupare de vieţuitoare istoriceşti constituitǎ, reunitǎ prin anumite relaţii, ocupând acelaşi biotop şi prezentând un aspect exterior caracteristic.

BIOTOP = totalitatea factorilor abiotici dintr-un sistem/ mediul sau locul de viaţǎ al unei biocenoze. El este constituit din:

a. substratul geologic;

b. apa, cu anumite însuşiri fizice şi chimice;

c. atmosfera;

d. energia radiantǎ, venitǎ de la soare.

ECOSFERA = cel mai întins ecosistem de pe glob, format din componenta vie ( biosfera) si mediul ei de viaţǎ ( toposfera).

BIOSFERA = componentǎ vie a ecosferei caracterizatǎ printr-o mare diversitate a organismelor, cu o masǎ totalǎ de aprox. 10 15 tone.

TOPOSFERA = cuprinde întreaga hidrosferǎ, stratul superior al litosferei (pânǎ la 5 km adâncime) şi stratul inferior al atmosferei (pânǎ la înǎlţimea de 16 km), numit troposferǎ.

MEDIUL AMBIANT= ansamblul factorilor naturali- fizici, chimici, biologici şi sociali ( creaţi prin activitǎţi umane) care sunt în interacţiune şi influenţeazǎ echilibrul ecologic determinând condiţiile de viaţǎ pentru fiinţele vii.

FACTORII DE MEDIU = componente ale mediului care produc transformǎri în fiziologia şi comportamentul organismelor.

ECHILIBRU ECOLOGIC = raportul relativ stabil creat în decursul timpului între diferite specii de plante, animale şi microorganisme, în interacţiunea acestora cu condţiile de mediu.

POLUARE = o perturbare parţialǎ sau totalǎ a mediului înconjurǎtor. Definirea poluǎrii se referǎ la necesitatea spǎlǎrii sau ceva asociat cu murdǎria. De semenea, conform legii toleranţei, orice factor , chiar util, atunci când depǎşeşte optimul devine toxic, deci poate constitui poluare.

CONCENTRAŢIE DE POLUANT = cantitatea de poluant conţinutǎ de unitatea de mǎsurǎ a factorului de mediu poluant.

Concentraţia poluanţilor se exprimǎ diferenţiat . Astfel, pentru poluarea apei concentratia se va putea exprima in:

- mg/dm 3 (mg/l ), când se referǎ la ioni;

- % gr.= concentraţia procentualǎ de masǎ; grame de substanţǎ la 100 g de apǎ;

- % vol= concentraţia procentualǎ în volume; volum substanţǎ dizolvatǎ (exprimatǎ în mililitri) la 100 ml de apǎ.

Concentraţia poulanţilor din aer se exprimǎ în p.p.m (pǎrţi per milion şi reprezintǎ o parte dintr-un milion de pǎrţi- masic sau volumic). Exemple:1 cm3/m3, 1g/1t sau 0,0001%.

Pentru contaminanţi biologici se exprimǎ în numǎr de germeni/unitatea de volum de apǎ.

Exemplu: numǎr de coliformi totali/100 ml apǎ.

LIMITA MAXIMĂ ADMISĂ (LMA) sau CONCENTRAŢIA MAXIMĂ ADMISĂ (CMA) = concentraţia (limita) maximǎ de poluant care nu induce influenţe negative semnificative asupra unuia sau mai multor factori de mediu.

GRADUL DE PERSISTENŢĂ AL POLUANTULUI = reprezintǎ durata de timp efectivǎ în care substanţa poluantǎ este decelabilǎ în mediul de emisie. Acest grad este în funcţie de natura poluantului şi de conditţile climatice locale.

CONTAMINANŢI = o categorie specialǎ de poluanţi constituiţi din viruşi, bacterii patogene sau din diferite componente aparţinând materiei vii (enzime, substanţe alelopate etc).

EMISII = o categorie de compuşi, substanţe care apar ca deşeuri în diferite faze de producere a energiei şi a bunurilor de consum. Emisiile sunt de obicei poluanţi evacuaţi în mediu, inclusiv zgomote, vibraţii, radiaţii electromagnetice şi ionizante, care se manifestǎ şi se mǎsoarǎ la locul de plecare din sursǎ.

Exemple de emisii:

- în aer: CO2, CO, SOX, NOX, compuşi organici volatili (COV), CH4, compuşi clorofluorocarbonaţi (CFC), pulberi etc.

- în apǎ: apa uzatǎ din consumul menajer, compuşi cu azot şi fosfor, ape uzate din industrie, compuşi cu pesticide etc.

- în sol: deşeuri de diferite provenienţe.

EMISAR = apa de suprafaţǎ, curgǎtoare sau stǎtǎtoare, care colecteazǎ apele menajere şi/sau apele reziduale provenite de la întreprinderile industri

Explicație:

Sper ca te-am ajutat! Chiar dacă e lung..

Alte întrebări interesante