Istorie, întrebare adresată de danupetrov153, 7 ani în urmă

eseu cu manăstirea de la Vărzăreşti​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunicaceatare
0

Răspuns:

Mănăstirea Vărzărești este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Urechești, județul Vrancea. Până astăzi sunt păstrate două biserici: biserica veche datează din anul 1644 și este închinată Adormirii Maicii Domnului, iar biserica cea nouă datează din anul 1898 și este închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Prima biserică, având hramul „Adormirea Maicii Domnului“, are pictura de pe catapeteasmă realizată de vestitul pictor Dimitrie Teodorescu – fost elev al şcolii de zugravi de la Buzău; la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost zidită o a doua biserică închinată ocrotirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La Vărzăreşti, a sihăstrit, pe la anul 1700, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; chiar în incinta aşezământului monahal, pe dealul din apropiere, se află un paraclis subteran, unde aceasta se ruga.

a doua biserică închinată ocrotirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La Vărzăreşti, a sihăstrit, pe la anul 1700, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; chiar în incinta aşezământului monahal, pe dealul din apropiere, se află un paraclis subteran, unde aceasta se ruga. Tot în Mănăstirea Vărzăreşti a vieţuit, câteva luni, în anul 1764, venind de la Muntele Athos şi mergând spre Mănăstirea Neamţ, Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi.

In perioada fanariota, intre anii 1749-1780, asezamantul monahal Varzaresti a fost pustiu si nepopulat. In anul 1794, mitropolitul Dositei Filiti al Ungro-Vlahiei, observand ca Manastirea Varzaresti este prea greu de administrat de egumenii Aninoasei, a hotarat sa o ia pe seama Mitropoliei din Bucureşti si sa dea, in schimb, Manastirii Aninoasa un alt schit, mai in apropiere de mosiile ei. Astfel, intre anii 1794-1863, manastirea functioneaza ca metoc al Mitropoliei din Bucuresti.

Biserica cea noua este asezata in dreapta celei vechi si a fost construita tot din zid, la sfarsitul secolului al XIX-lea, prin stradania credinciosilor din zona. Potrivit pisaniei acesteia, biserica a fost zidita in anul 1898, fiind sfintita in anul 1900, cu hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. O parte dintre frescele acesteia au fost lucrate de pictorul D. Nicoleanu din Buzau, in anul 1901.

La mica distanta de manastire, sapata in coasta unui deal impadurit, se afla o pestera pusa in legatura cu Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, care, potrivit traditiei locului, si-ar fi inceput viata pustniceasca in Manastirea Varzaresti, in jurul anului 1700. Recent, in anul 2008, in pestera a fost amenajat un paraclis inchinat Cuvioasei Teodora.

Explicație:

dacă ți se pare prea lung poți să scoți din informații

Alte întrebări interesante