Limba română, întrebare adresată de IvancikB, 9 ani în urmă

Eseu cu tema:Eu sunt un fat frumos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de timbala1
2
fost odată ca niciodată, că, de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci şi nouă de oca de fier...

... şi călcâiul tot rămânea gol şi se urca în slava cerului şi tot i se părea că este uşor...

Făt-Frumos este întru­chi­­parea frumuseţii tru­­­peşti, sufleteşti şi a vite­jiei fără seamăn. Nu are defecte, este omul perfect. Învinge întotdeauna răul, nu datorită pute­rilor supranaturale, ci fiindcă este întotdeauna ajutat de zâne, regine ale necuvântătoarelor, babe sfinte, duhuri bune.

Făt-Frumos este cel mai adesea fiu de împărat, fie copil unic şi dorit cu ardoare de părinţii săi şi născut în urma unei intervenţii vrăjitoreşti, fie fratele cel mai mic din seria de trei prinţi ai unui împărat puternic. Uneori, destinul face ca acest băiat deosebit să fie orfan şi găsit de vreun pustnic acrit în singurătatea lui.

Făt-Frumos urmează un drum de iniţiere pe tărâmul celălalt, unde se luptă cu zmeul, basmul fiind povestea transformării lui într-un bărbat împlinit, cu casă, nevastă şi avere (a se citi una bucată palat, una bucată fiică de împărat/zână/Ileană Cosânzeană şi jumătate sau, pentru un Făt mai norocos, o împărăţie întreagă).

Alte întrebări interesante