Biologie, întrebare adresată de gagavsush, 8 ani în urmă

Eseu cu tema: ,,influenta alcoolului asupra omului''

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de acidribonucleic
6

Răspuns:

INFLUENȚA ALCOOLULUI ASUPRA OMULUI

Alcoolul poate avea influențe foarte grave asupra creierului uman dacă este consumat în exces și nu numai asupra creierului, ci și asupra tuturor organelor corpului uman, în special asupra ficatului.

De aceea este de preferat să evităm consumarea alcoolului, iar dacă trebuie să consumăm băuturi alcoolice, de preferat să le consumăm în special la evenimente speciale.

Sper te-am ajutat! :D

Răspuns de Alexiafhfhgjhh
4

Răspuns:

Deoarece alcoolul incepe sa afecteze creierul unei persoane imediat ce patrunde in fluxul de sange, in articolul de fata am dori sa exploram efectele alcoolului asupra organismului.

In cazul unei persoane sanatoase, ficatul metabolizeaza rapid alcoolul si ajuta organismul sa scape rapid de acesta. Totusi, atunci cand o persoana consuma bauturi alcoolice in exces, ficatul nu va mai putea filtra alcoolul suficient de repede, iar acest lucru declanseaza schimbari imediate in creier. De-a lungul timpului, consumul excesiv de alcool poate afecta atat creierul, cat si ficatul, provocand daune de durata.

Consumul excesiv de alcool poate avea efecte de lunga durata asupra neurotransmitatorilor din creier, scazand sever eficacitatea lor. De asemenea, alcoolul distruge celulele ce intra in alcatuirea creierului si atrofiaza tesutul cerebral. Unele persoane cu antecedente de consum excesiv de alcool dezvolta si deficiente nutritionale care, la randul lor, afecteaza in continuare functia creierului.

Manifestarile exacte produse de leziunile cerebrale formate in urma consumului de alcool depind de sanatatea generala a unei persoane. In plus, este importanta cantitatea de alcool consumata, dar si capacitatea ficatului de filtrare.Efecte pe termen scurt

De indata ce alcoolul patrunde in sange, se schimba si modul in care functioneaza creierul. Consumul moderat de alcool poate provoca urmatoarele efecte temporare:

Dezinhibitie;

Reducerea abilitatilor si a capacitatii de organizare;

Schimbari ale starii de dispozitie;

Tulburari de concentrare;

Dificultate in formarea de noi amintiri;

Somnolenta;

Stare depresiva;

Modificarea nivelurilor de energie;

Pierderea memoriei;

Capacitate slaba de judecata;

Reducerea capacitatii de control a miscarilor, inclusiv intarzierea reflexelor (aceste aspecte pot afecta capacitatea individului de a conduce vehicule).

Etanolul din alcool actioneaza ca o otrava asupra organismului. Astfel, persoanele care consuma cantitati foarte mari de alcool pot suferi simptomele unei intoxicatii, deoarece ficatul nu mai este capabil sa metabolizeze corect si rapid alcoolul primit. Supradoza de alcool poate afecta capacitatea creierului de a sustine functiile vitale ale organismului si reprezinta, din acest motiv, o urgenta medicala. Simptomele includ:

Varsaturi;

Convulsii;

Bradicardie;

Dificultatea de a ramane treaz;

Lesin;

Scaderea temperaturii corporale;

Pierderea reflexului de deglutitie.

Un sevraj etanolic lasat netratat poate duce, in cele din urma, la deces. De asemenea, leziunile cerebrale suferite pot fi permanente si severe, afectand pe viata persoana in cauza, chiar daca supravietuieste.

Cu cat concentratia de alcool din sange este mai mare, cu atat riscurile sunt mai mari. Consumul masiv al unor bauturi alcoolice tari este capabil sa produca cele mai multe efecte negative. In plus, persoanele cu corpuri mici sau cele cu un istoric de boli hepatice sunt, de asemenea, mult mai vulnerabile la intoxicatia cu alcool.

Efecte pe termen lung

In timp, abuzul de alcool poate provoca leziuni cerebrale permanente. In continuare sunt prezentate cele mai importante dintre acestea.

Sindromul Wernicke-Korsakoff

Sindromul Korsakoff apare adesea dupa un episod de encefalopatie Wernicke, aceasta reprezentand o disfunctie acuta a creierului corelata cu consumul de alcool. Cele doua afectiuni, denumite impreuna sindrom Wernicke-Korsakoff, se regasesc la persoanele cu deficit sever de tiamina sau vitamina B1. Abuzul de alcool face ca organismul sa absoarba cu dificultate acest nutrient, dar trebuie stiut ca acest lucru se poate intampla si in alte situatii, precum in tulburarile de alimentatie severa, in boli oncologice sau in SIDA.

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale encefalopatiei Wernicke sunt reprezentate de:

Confuzie si dezorientare care persista cu mult dincolo de perioada de betie;

Malnutritie urmata de scadere semnificativa in greutate;

Tulburari de oculomotricitate;

Tulburari de echilibru.

Dupa encefalopatia Wernicke, persoana in cauza poate dezvolta semne ale sindromului Korsakoff. Aceasta tulburare este un tip de dementa si se manifesta prin:

Tulburari de memorie, in special incapacitatea de a forma noi amintiri;

Capacitate redusa de a lua decizii si de a organiza anumite activitati;

Alterarea starii de dispozitie si schimbarea personalitatii;

Halucinatii;

Inrautatirea progresiva a declinului cognitiv, incluzand afectarea vorbirii, a vazului, a sistemului urinar si a sistemului gastro-intestinal.

Alte întrebări interesante