Biologie, întrebare adresată de HelpingNow, 8 ani în urmă

Eseu cu tema: Structura analizatorului vizual la om
O pagina jumatate.
Urgent!!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de HelloWorld21
2

Răspuns:

Analizatorul vizual este format din glob ocular si 3 glande anexe. Globul ocular contine trei tunici concentrice, sistemul optic si sistemul fotoreceptor iar organele anexe se impart in organe de protectie (gene, sprancene, pleoape, glande lacrimale, conjunctiva) si organe de miscare (cei 6 muschi din jurul globului ocular)

Tunicile sunt, la randul lor, de trei tipuri: externa, medie si interna. Tunica externa este formata din sclerotica si cornee. Sclerotica este "albul ochilor" si are rol in protectia globului ocular iar corneea este cea care permite luminii sa o traverse. Tunica medie este formata din coroida, corp ciliar si iris. Coroida este o membrana pigmentata si vasculara iar irisul este partea colorata a ochiului, in centrul careia se afla un orificiu numit pupila. Tunica interna este retina la nivelul careia se gasesc celulele fotoreceptoare (cu conuri si cu bastonase), celulele pigmentare si celulele de sustinere. Celulele cu conuri sunt specifice vederii diurne, colorate, continand pigmentul numit iodopsina iar celulele cu bastonase sunt specifice vederii nocturne si contin pigmentul rodopsina. Retina are 2 parti importante: pata galbena (contine o zona de acuitate vizuala maxima) si pata oarba (locul pe unde iese nervul optic din retina).

Sistemul optic este format din cele 4 medii transparente ale globului ocular: corneea, umoarea apoasa, cristalinul si umoarea sticloasa. Umoarea apoasa este un lichid transparent ce permite trecerea razelor de lumina, cristalinul are rol in focalizarea razelor de lumina pe retina iar umoaraea sticloasa are rol in mentinerea formei sferice a ochiului.

Sistemul fotoreceptor este reprezentat de retina si are rolul de a transforma energia luminoasa in impulsuri nervoase.

Segmentul periferic al analizatorului vizuale este retina care contine celulele fotoreceptoare (cele cu conuri ~ 5-7 mil; cele cu bastonase ~125 milioane). Segmentul intermediar este reprezentat de calea optica pe parcursul careia se gasesc 3 neuroni - protoneuronul se gaseste in retina, deutoneuronul se gaseste tot in retina iar tritoneuronul se gaseste in corpii geniculati laterali din metatalamus. Axonul deutoneuronului formeaza nervul optic. Segmentul central al analizatorului vizual este localizat in aria vizuala din lobul occipital.

Explicație:


HelpingNow: ms
HelpingNow: din gresiala am dat 1 stea nu pot modifica srry
Alte întrebări interesante