Limba română, întrebare adresată de zararuslan, 8 ani în urmă

Eseu cum protejam resursele naturale.
VA ROG URGENT!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de prefer69
3
La aparitia sa pe pamint, in epoca de piatra, omul avea nevoie de hrana pentru a-si mentine viata. Resursele alimentare le gasea in natura: fructe, pomusoare, legume. El pescuia si vina animale.

Mai tirziu a inceput sa practice agricultura si pastoritul. Aceasta i-a dat posibilitatea sa produca anumite rezerve alimentare, ceea ce l-a facut mai putin dependent de capriciile naturii. 

Republica Moldova dispune de diverse resurse naturale, insa principalele sint resursele funciare si climatice, care determina specificul economiei nationale. 

Petrolul e folosit si la obtinerea de carburanti pentru avioane, automobile si centrale termice. Multe cosmetice, vopsele, cerneluri, medicamente, ingrasaminte si mase plastice, precum si o multime de alte produse derivate din petrol. Viata cotidiana a multor oameni ar fi foarte diferita fara el. Nu e de mirare ca intr-o lucrare de referinta s-a spus despre petrol si derivatele lui ca au o "diversitate de utilizari, probabil mai mare decit a oricarii alte substante din lume". Substantele petroliere erau folosite de babilonieni la confectionarea caramizilor arse in cuptor, de egipteni la mumificarea si de alte popoare din antichitate in scopuri terapeutice. 

Cine si-ar fi imaginat ca aceasta substanta va ajunge atit de importanta in zilele noastre? Nimeni nu poate nega faptul ca societatea industrializata din prezent depinde de petrol. Faima de azi a petrolului se datoreaza utilizarii lui pentru iluminatul artificial, aceasta fiind rampa lui de lansare. 
Cit petrol exista si unde se afla el?
Pe la sfirsitul secolului al XIX-lea, curentul electric a inceput sa fie folosit tot mai mult, iar aceasta ar fi putut insemna falimentul pentru companiile petroliere. Insa, o alta inventie remarcabila a schimbat radical situatia ? motorul cu arderea interna, folosit in principal la automobile. Benzina, un derivat al titeiului, era acum esentiala pentru functionarea vehiculelor cu autopropulsie care, pe la sfirsitul anilor '20 ai secolului al XX-lea, aparusera deja pe strazile celor mai multe tari industrializate. Acum era nevoie de mai mult petrol pentru a tine lumea in miscare. 

mai poti adauga si tu daca vrei sau modifica!





zararuslan: multumesc mult
prefer69: cu placere!
Alte întrebări interesante