Limba română, întrebare adresată de nboghian, 9 ani în urmă

Eseu de 1 pagina jumatate- 2 pagini,in care sa prezinti 2 aspecte(momente decisive) pentru formarea si evolutia limbii romane...Mersi :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaelanita18
9
Limba romana este una din limbile latine , ca si franceza, italiana, spaniola, portugheza, etc
Limba romana contine cuvinte de origine latina/romana ( cele mai multe), daca si putine din slava. Prin colonizare, si mai apoi prin romanizare ( dupa 106-pana in 271 dupa Hristos) s-a format prima parte a limbii romane, contopirea dinte cuvintele dace cu cele romane. Apoi dupa Retragerea aureliana, slavii au intrat pe teritoriul dac si in vecinatatea lui si de aici au aparut primele cuvinte de origine slava.
In primul rand, un aspect decisiv in formarea limbii romane, ar fi cucerirea Daciei de catre romani, si mai apoi romanizarea ( anul 106, respectiv 106-271) . Romanizarea a fost insusirea limbii latine, obiceiurilor si traditiilor romane de catre poporul dac. Romanizarea a fost facuta prin veterani, armata, negustorie, administratia romana ( Dacia era administrata de un guvernator- regatus augusti ) . Prin romanizare cuvintele dace s-au contopit cu cele romane, dar predominau cuvintele romane/ latinesti formandu-se baza vocabularului roman de astazi.
In al doilea rand, un alt moment decisisv in formarea limbii romane a fost retragerea aureliana (271) , dupa avand loc migrarea slavilor pe terioriul dac, avand loc o comunicare intre dacii ramasi in Dacia si poporul slav. 
Deci, in final pot spune ca limba romana este defap contopirea din tre fosta limba daca , latina si slava.
S[per sa te ajute, nush cate cuvinte sunt,,,, 

mihaelanita18: optional: retragerea aureliana este retragerea administratiei romane, armatei si oamenilor bogati din Dacia, in anul 271 cand bastinasii au atacat Dacia. Au ramas doar taranii si oamenii liberi ;)
nboghian: Multumesc :)
mihaelanita18: cpl
Alte întrebări interesante