Chimie, întrebare adresată de irochkarotaru, 9 ani în urmă

Eseu de 20 de rînduri cu titlu(oxigenul prietenul compusilor din aer)vă roggg
80pcte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nlinks
0
Aerul este un amestec format din mai multe gaze, iar concentratia cea mai mare ii revine azotului (78%) si oxigenului (21%). Pe langa aceste gaze mai avem cantitati mici de bioxid de carbon, vapori de apa, oxizi ai sulfului, azotului, cantitati mici de ozon. In conditii normale de temperatura si presiune, aceste gaze sunt inerte una fata de alta (exceptii pot forma oxizii nemetalelor si apa), fapt ce permite co-existenta lor si crearea condiitiilor prielnice pentru existenta vietii pe Pamant. In cazul variatiei acestor conditii, gazele enumerate, precum si alti poluatori ai aerului pot fi implicate in diverse transformnari chimice, ce pot avea consecinte nefaste asupra omeniirii si existentei ei. Printre aceste transformari se pot enumera formarea smogurilor, producerea ozonului in troposfera (fapt ce duce la cancer), aparitia ploilor acide si altele.
Desi formarea ozonului este un fapt de importanta incontestabila pentru existenta vietii pe planeta, formarea lui in stratul inferior al planetei poate avea efect destructibil.
Oxigenul este compusul care intretine respiratia si arderea, respectiv antrenarea lui in diverse procese este inevitabila, iar de nivelul de poluare a aerului va depinde finalitatea proceselor in care este antrenat. Protectia aerului atmosferic va permite de a pastra prietenia dintre oxigen si ceilalti componenti ai aerului.
Alte întrebări interesante