Limba română, întrebare adresată de arcobalenopvc19065, 8 ani în urmă

eseu despre carte
vă rog ajutațimă​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de elevul22
1

Cartea este comoară fără preţ, în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, ca alţii să le poată folosi în voie. Cartea reflectă ca o oglindă lungul şir de secole al vieţii omenirii, istoria luptei sale pentru existenţă, pentru un viitor mai luminos, suferinţele, bucuriile,înfrângerile şi biruinţele sale toate. Cartea ne este un prieten credincios și de nădejde.

Paul Cornea spunea in lucrarea sa ,, Introducere in teoria lecturii ” că nici computerul, nici televizorul nu vor duce la dispariția cărții, că lectura va continua sa joace un rol cardinal in viata oamenilor, că accelerarea progresului tehnic va fi mereu însoțită de remedierea compensatoare a unui spațiu liber pentru închipuire, visare și căutare de sens. ,,Cred, vreau să cred că vom continua să citim chiar dacă nu vor mai fi cărti, o vom face la nevoie, pe ecrane portabile sau fixe, de buzunar ori de mari dimensiuni, dar vom continua s-o facem câtă vreme vom persevera să gândim si să producem bunuri simbolice.”

Numai cel căruia i s-a insuflat in copilărie gustul pentru lumea minunată a cărtii va căuta și își va găsi timp pentru această activitate de minte și suflet. Putem observa, că persoanele care s-au îndeletnicit cu cititul încă de la o vârstă fragedă, posedă un vocabular bogat, ceea ce le ajută să se exprime cu ușurință și să socializeze cu semenii lor.

Cartea este în viaţa noastră un element central al creării unui psihic sănătos a unei culturi generale , este sprijinul în cazul unei decăderi nervoase , este uneori ceva mai mult decât un profesor deoarece, cu ajutorul ei putem să descoperim lucruri noi. Ea ne face să fim mai buni , ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii (iar acestea sunt numeroase),într-un cuvânt ne întăreşte.

Cartea este un mod de comunicare şi reprezintă o ordonare a cuvintelor la formele lor cele mai expresive. Ea ne ajută să înţelegem şi să pătrundem în tainele lumii , a universului. În filele ei putem descoperi sfaturi, putem culege înţelepciune , ne putem “adăposti” de gurile rele. O carte bună este o mângâiere deoarece ne alină , ne atrage cu ajutorul subiectelor ei şi ne face să uităm de viaţa cotidiană.




Cartea mai este un îndemn, pentru că citind vom reuşi să găsim răspunsuri la întrebările noastre. Ea “ne face să trăim în afară de minciună , nedreptate şi prejudecăţi” (M.Sadoveanu). Aceste vorbe ale scriitorului român ne atrage atenţia asupra unei mari calităţi a cărţii, adică puterea de influenţare, puterea de a ne transpune într-o altă lume, o lume a fantasticului .

Lectura duce la dezvoltarea proceselor intelectuale superioare celor de tip reproductiv, in mod deosebit a proceselor memorial logice, a imaginației și a gândirii creatoare. Spațiul adecvat pentru împrumutul cărților îl reprezintă biblioteca, loc prielnic pentru citit și documentare. Toţi cei care au acces la o bibliotecă vor fi cu mult mai puternici sufletește . Acestia sunt cei care vor putea înfrunta mai uşor viaţa și vor găsi ușor calea spre progres .

Cugetând la vorba bătrânilor,, cine are carte are parte” nu-mi rămâne decât a vă adresa îndemnul de a citi cât mai multe cărți.
Alte întrebări interesante