Studii sociale, întrebare adresată de dgethr, 9 ani în urmă

eseu despre "Cetatenie" va rog!!dau coroana!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sebythebest14
3
Cetățenia este apartenența legală a unei persoane fizice la un stat. Regulile care sunt legate de cetățenie, se aplică pe cât posibil asupra persoanelor juridice.Cetățenia apare în 2 ipostaze:

Ca instituție politică în dreptul obiectiv
Ca o condiție juridică (statut) în dreptul subiectiv
În prima accepțiune:
Cetățenia reprezintă un ansamblu de norme juridice ce reglementează raporturi sociale grupate în jurul necesității de a asigura plenitudinea drepturilor și obligațiilor prevăzute de constituție și legi acelor persoane care, prin sentimentele și interesele lor, sunt strâns legate de destinele statului respectiv. Fiind o instituție complexă, este o instituție a dreptului constituțional, menționează I. Deleanu întrucât:

a) este o expresie a suveranității politice. Statul pe temeiul suveranității lui stabilește statutul juridic al cetățenilor săi.
b) numai cetățenii au dreptul să participe la executarea puterii în formele instituționalizate ale democrației directe (sufragiul, referendumul, inițiativa populară) sau în ale democrației reprezentative
În a doua accepțiune:
În acest sens ea se axează pe ideea de subiect de drept a cărei poziție juridică în cadrul unor anumite raporturi o caracterizează și numai aici se vorbește de cetățenia unei persoane (ex. dobândirea și pierderea cetățeniei). Sper ca te-am ajutat
Alte întrebări interesante