Eseu despre Comunizm
Răspunsuri la întrebare
Comunismul este acea ideologie socială, politică și economică care are ca scop construirea unei societăți comuniste, anume a unei ordini sociale fără clase și fără proprietate privată, în care mijloacele de producție sunt deținute în comun și bunurile sunt împărțite în funcție de nevoi. În teoria marxistă, comunismul este o etapă superioară a societății, la care se poate ajunge tranzitând socialismul, etapa intermediară în care este necesar controlul proletariatului asupra economiei și politicului. Marx considera că doar statele foarte dezvoltate și puternic industrializate vor ajunge să parcurgă etapele necesare până la comunism. Teoria lui Marx, cristalizată în secolul al XIX-lea, a fost interpretată diferit în Europa față de Rusia, ceea ce a condus la evoluții diferite a interpretărilor și practicii comunismului. În Europa s-a produs o scindare între comunism și social-democrație, iar în timp, partidele comuniste au evoluat de la subordonarea față de Internaționala dominată de sovietici, la acceptarea jocului democratic, dezvoltând o doctrină nouă, eurocomunismul. Social-democrația milita, de la bun început, pentru schimbări treptate în societate, produse prin convingerea oamenilor de necesitatea lor și prin păstrarea jocului democratic. În Rusia, pe fondul unei înapoieri economice grave, teoria marxistă a fost adaptată de Lenin, și apoi de Stalin, care i-au conferit un plus de violență și autoritarism. Stalinismul, dezvoltat în secolul XX, în mod particular a fost un mix de represiune violentă a opoziției, cu muncă forțată în lagăre și pe șantiere gigantice, și cu dezvoltarea industriei grele, fără a ține cont de nevoile de hrană și îmbrăcăminte ale populației.
Pentru muncitorii din secolul al XIX-lea, care trăiau în sărăcie și foamete, aceste curente de idei au reprezentat un mod de a se face auziți și de a protesta pentru a obține drepturi sociale și salariale: limitarea numărului de ore de muncă la 8 din 24, plătirea unor asigurări, pensie.
Comuniștii au reușit să se facă vizibili printr-o acțiune de grevă generală a ceferiștilor și petroliștilor la începutul anului 1933, care a fost oprită de regele Carol al II-lea prin decretarea stării de urgență și prin intervenția armată, ceea ce a dus la uciderea a mai multor muncitori. Numele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a devenit cunoscut pe plan intern și internațional cu această ocazie, deși el nu a participat la proteste. E adevărat însă că Gheorghe Gheorghiu-Dej făcea parte dintr-un Comitet de acțiune al PCdR (alături de Gheorghe Stoica (Moscu Cohn) și Vasile Luca) care avea drept scop radicalizarea mișcării revendicative a ceferiștilor.
Nicolae Ceaușescu a continuat politicile de apropriere economică de Occident și îndepărtare aparentă de URSS. Regimul său poate fi împărțit în două etape: continuarea liberalizării, până în anul 1971, și rigidizarea și dogmatizarea guvernării, între 1971 și 1989.
paralel cu aceasta, profitând de cutremurul care a devastat Bucureștiul în anul 1977 și a lăsat mii de clădiri vulnerabile, Ceaușescu a transformat capitala într-un imens șantier, propunându-și să construiască un nou centru civic format din Casa Republicii (actuala clădire a Parlamentului) și bulevardul Victoria Socialismului și deschizând alte lucrări ample de infrastructură, ceea ce a dus la dispariția unor străzi și cartiere întregi.Pe plan extern, după venirea lui Gorbaciov la putere în Uniunea Sovietică și relaxarea regimului său, au început reforme din ce în ce mai profunde în țările din blocul socialist, iar în state ca Ungaria, Polonia sau Cehoslovacia opoziția a devenit tot mai clar conturată și mai fermă. Presiunile acesteia pentru reformă au slăbit regimurile, care nu au mai putut rezista și au cedat organizării de alegeri libere. La 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului, care a împărțit Germania postbelică între Republica Federală Germană și Republica Democrată Germană și Europa între Vest și Est, a căzut, și o dată cu el și blocul socialist. În România, Ceaușescu a refuzat în continuare să reformeze regimul sau să cedeze puterea, dar valul de proteste a pătruns și în țară prin Timișoara, iar până la sfârșitul anului guvernul comunist a căzut în urma unei Revoluții în care au murit peste o mie de oameni. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și judecați, condamnați la moarte și executați la 25 decembrie 1989.