Biologie, întrebare adresată de megitcorina57, 8 ani în urmă

eseu despre contraceptie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de filipiris12
5

Răspuns:

Efectul principal al acesteia este de a împiedica pătrunderea spermei prin cervix. Este eficientă în proporţie de 96 – 98% dacă este luată corect şi la aceeaşi oră în fiecare zi. Sunt necesare metode contraceptive suplimentare dacă tableta este luată cu o întârziere de peste trei ore. Aceasta este adecvată pentru mamele care alăptează şi pentru femeile care nu pot lua estrogen.

Injecţia cu progesteron

Aceasta funcţionează în mod similar pilulei care conţine numai progesteron şi împiedică ovulaţia (eficienţă de 99%). Injecţia se face la fiecare 8 – 12 săptămâni şi are un efect imediat. Se poate utiliza fără riscuri în timp ce alăptezi. De asemenea, este adecvată pentru femeile care nu vor sau au uitat să ia pilula.

Inelul vaginal

Este vorba despre un inel flexibil, care eliberează treptat hormoni contraceptivi în vagin şi se poate menţine în vagin timp de trei săptămâni, apoi se scoate. Se face o pauză de o săptămână, apoi se introduce un nou inel. Acesta este eficient în proporţie de 99%.

Plasture

Plasturele contraceptiv se poartă pe piele. Hormonii sunt absorbiţi în piele şi apoi în fluxul sanguin. Se foloseşte un nou plasture în fiecare săptămână, timp de trei săptămâni. Nu se mai poartă niciun plasture în săptămâna a 4-a. Este eficient în proporţie de 99 % dacă este folosit corect.

Dispozitiv contraceptiv intrauterin (IUCD)

Se introduce un sterilet din cupru (IUD) sau mult mai cunoscutul sistem progestasert (IUS) în uter în timpul menstruaţiei femeii şi este eficient timp de 3 – 5 ani. Femeia redevine fertilă imediat după înlăturarea acestui dispozitiv. Acesta este adecvat pentru femeile care doresc o metodă de contracepţie pe termen lung sau care nu pot lua estrogen. De asemenea, poate fi folosit şi de femeile care alăptează şi este eficient în proporţie de 98 – 99%.

Implanturi

Un implant este o mică tijă flexibilă, introdusă sub piele, de obicei în braţ şi conţine numai progesteron. Implantul este eficient în proporţie de 99% şi timp de trei ani, fiind indicat femeilor care vor să alăpteze.

Metodele de barieră

Acestea includ produse spermicide, diafragme, capace cervicale, prezervative feminine şi masculine. Acestea nu permit intrarea spermei în uter şi sunt mai puţin fiabile decât metodele hormonale. Diafragmele şi capacele trebuie să fie montate de un medic sau o asistentă şi necesită practică pentru a putea fi utilizate eficient. Prezervativele sunt singura metodă de protecţie împotriva BTS (bolile cu transmitere sexuală).

Metode naturale

Metodele naturale de contracepţie implică să înveţi să recunoşti perioadele fertile şi infertile ale ciclului tău menstrual. Acestea pot fi utilizate pentru a obţine sau evita o sarcină, prin urmare, poţi deţine controlul fertilităţii tale. Se numeşte metodă naturală deoarece nu intervine în niciun proces fiziologic normal al corpului tău.

Aceste metode includ metoda calendarului, metoda temperaturii bazale (BBT), metoda mucusului cervical (metoda Billings), metoda muco-termală, metoda simptotermală şi metoda de monitorizare a ovulaţiei.

Metoda Billings poate fi utilizată în timp ce alăptezi (amenoree de lactaţie), deoarece alăptatul întârzie revenirea ovulaţiei după naştere. Succesul acestei metode implică o alăptare completă pe timpul zilei şi al nopţii, fără a fi introdus alt tip de lapte, sucuri, solide sau alte alimente. Aceasta trebuie folosită numai în primele şase luni după naştere, cu condiţia ca ciclul menstrual să nu fi revenit.

Trebuie solicitate instrucţiuni speciale pentru toate metodele naturale de planificare familială.

Metode chirurgicale

Acestea includ vasectomia pentru bărbaţi şi ligatura trompelor uterine pentru femei; acestea sunt permanente. Prin urmare, cuplurile trebuie să se informeze corespunzător privind toate aspectele sterilizării înainte de a lua o decizie finală.

Contracepţia de urgenţă

Denumită în mod normal pilula de a doua zi, aceasta împiedică apariţiei sarcinii în cazul unui act sexual neprotejat sau al unui eşec al metodei de contracepţie, precum ruperea sau alunecarea prezervativului sau dacă ai uitat să iei pilula. Aceasta poate fi cumpărată fără reţetă din farmacii şi trebuie administrată în decurs de 72 de ore de la actul sexual, dar cât mai repede dacă este posibil. Aceasta este eficientă în proporţie de 75 – 95%. Ea nu trebuie folosită în mod regulat, deoarece scopul ei este de a fi utilizată numai în caz de urgenţă.

Explicație:


filipiris12: npk
megitcorina57: Mulțumesc!Dar daca doream copy paste nu mai puneam intrebare:)
Alte întrebări interesante