Biologie, întrebare adresată de narcisuca200, 8 ani în urmă

Eseu despre evolutia omului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de soniaciurte13
11

Istoria primatelor isi are originea acum 65 de milioane de ani, in grupurile de animale care au supravietuit cataclismului ce a dus la disparitia dinozaurilor. Cea mai veche specie de primate numita Plesiadapsis provine din America de Nord, dar s-au raspandit in Eurasia si Africa in perioada Paleocenului si Eocenului, datorita climei.

Clima a fost marcata de formarea primilor ghetari in Antarctica, acum 30 de milioane de ani. Notharctus este unul dintre animalele care a trait in aceasta perioada. In anul 1980 s-au descoperit fosile de Notharctus ce dateaza de acum 16,5 milioane de ani, cu 1,5 milioane de ani mai mult decat speciile similare din Africa de Est. Acest lucru pune la incercare ideea ca stramosii omului isi au originea in Africa.

Homo sapiens este singura specie care a supravietuit din genul sau, Homo. Alte specii ale acestui gen au fost fie stramosi de-ai nostri, fie rude separate de linia noastra ancestrala. Inca nu s-a ajuns la un consens cu privire la cum ar trebui acestea privite, ca specii separate sau ca sub-specii.

Omul a fost un animal de trib inca de cand s-a ridicat in doua picioare, acum mai bine de patru milioane de ani. Mersul biped a avut numeroase avantaje, bratele puteau fi folosite la apucarea obiectelor, insa a avut si dezavantaje. Era mai dificil sa fuga pentru a scapa de pradatori. Insa, prin cooperare, puteau face fata oricarui pradator.

Timp de doua milioane de ani, hominizii au trait in grupuri, asemenea cirezilor de animale ierbivore, iar mai apoi, au devenit adevarati vanatori; si inca mai sunt. Traind in grupuri, instinctele de iubire, compasiune, cooperare, curiozitate si inventivitate au evoluat odata cu ei. Instinctele erau necesare ca specia sa poata supravietui. In timp ce instinctele nu se pot modifica prin educatie, comportamentul lor putea fi modelat de semeni. Intelectul s-a dezvoltat incet, timp de 4 milioane de ani, odata cu dezvoltarea uneltelor si a vietii din ce in ce mai complexe pe care o traiau.

Răspuns de curganov76
21

Răspuns:

Evoluția umană este procesul evolutiv care conduce la apariția oamenilor moderni din punct de vedere anatomic. Procesul se concentrează pe istoria evolutivă a primatelor - în special pe genul Homo, și pe apariția Homo sapiens ca o specie distinctă de hominidae (sau "maimuțe mari") - fără a studia istoria anterioară care a condus la primate și hominoidea (maimuțe fără coadă).

Acest proces a implicat dezvoltarea treptată a însușirilor, cum ar fi poziția bipedă umană și limbajul, precum și încrucișări cu alți hominizi, care indică faptul că evoluția umană nu a fost liniară.

Viața a apărut pe Pământ cu 3,5-3,8 miliarde de ani în urmă, sub forma celulelor procariote. Toate speciile care trăiesc în prezent pe Pământ provin dintr-un ultim strămoș comun universal (sau LUCA, o abreviere pentru "Last Universal Common Ancestor")datând de aproximativ 2,4 miliarde de ani.După o diversificare majoră a speciilor care trăiesc în oceane, viața colonizează uscatul.

Alte întrebări interesante