Biologie, întrebare adresată de royal7, 8 ani în urmă

eseu despre nervii cranieniiiiii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lorenabriscan
2
Nervii cranieni reprezinta traseele prin intermediul carora creierul controleaza si primeste informatii de la structurile aflate in principal, dar nu exclusiv, la nivelul capului si gatului. Nervii parasasc cutia craniana prin anumite orificii, fisuri sau canale si se distribuie structurilor respective. Unul dintre acestia, nervul vag, se continua in trunchi, unde inerveaza diferite viscere toracice si abdominale.
Nervii cranieni au fost denumiti dupa functia lor (olfactiv, optic, oculomotor, vestibulocohlear), dupa caracterele lor morfologice (trigemen), dupa raporturi (hipoglos) sau dupa teritoriul de distributie (facial, glosofaringian). De asemenea, nervii cranieni sunt numerotati intr-o secventa rostro-caudala cu cifre romane in ordinea in care acestia apar la suprafata creierului.
Patologia nervilor cranieni este deosebit de variata sub aspectul proceselor morbide si, deseori, sub aspectul configuratiilor patologice secundar manifestate. Aceasta complexitate patologica, uneori derutanta, este legata pe de o parte de localizarea strategica a nucleilor de origine sau de terminare in trunchiul cerebral si in formatiunile ganglionare din vecinatatea acestuia si, pe de alta parte, de proximitatea nervilor cranieni pe regiuni relativ restranse (de exemplu in zone bulbopontine, in unghiul pontocerebelos, in stanca temporalului si la baza craniului), precum si de traiectul lung al unora ce confera posibilitati multiple de afectare in diverse boli neurologice si neurochirurgicale.
In cele ce urmeaza vor fi prezentati nervii cranieni, cu detalii mai ample referitoare la componentele lor functionale, pentru a putea fi intelese principalele manifestari consecutive lezarii acestora.

Spre deosebire de nervii spinali, doar unii nervii cranieni au functie mixta, continand atat fibre senzitive cat si motorii. Primul nerv cranian, nervul olfactiv are o descendenta ancestrala si deriva din precursorul emisferei cerebrale. Acesta isi pastreaza pozitia prin conexiunile bulbului olfactiv si este singurul nerv cranian senzitiv care se proiecteaza direct pe cortexul cerebral, decat indirect prin intermediul talamusului. Ariile cortexului cerebral care primesc informatiile olfactive au o organizare celulara primitiva si sunt o parte integranta a sistemului limbic, ce controleaza apectele emotionale ale comportamentului. Al doilea nerv cranian, nervul optic, consta din axonii deutoneuronilor vizuali, care se termina in talamus. Cu o mica exceptie in ceea ce priveste perechea XI de nervi cranieni, nervii accesori spinali, toate celelalte perechi apar atasate de trunchiul cerebral, iar cea mai mare parte a fibrelor componente au originea sau se termina in nucleii nervilor cranieni din trunchiul cerebral.
Alte întrebări interesante