eseu despre podgoriile Moldovei. Va rog este urgent!!!
Răspunsuri la întrebare
Teritoriul Republicii Moldova este conventional impartit in 4 patru zone agricole naturale: Nord, Centru, Sud si Sud - Est. In toate aceste zone, cu exceptia celei de Nord, cultura vitei de vie si vinificatia au o importanta industriala. Actualmente Moldova dispune de 19 centre de vinificatie, dintre ele cele mai renumite fiind: Cahul, Taraclia, Cricova, Comrat, Codru, Romanesti, Ciumai, Purcari, Hancesti etc.
In Republica noastra predomina podgoriile descoperite, cu forma vitei de vie standard, care acopera aproximativ 70 % din toate suprafetele destinate podgoriilor. De mentionat ca doar o parte nesemnificativa din suprafetele cu plantatii de vie sunt irigate.
In ceea ce priveste repartizarea soiurilor de vita de vie, mentionam ca cele albe acopera circa 69 % din suprafata totala de 71 mii hectare. Astfel printre soiurile albe se disting: Aligote (22 %), Sauvignon blanc (9 %), Chardonnay (6 %), Feteasca alba (6 %), Traminer (3 %) si Pinot Gris (2 %). Dintre cele mai raspandite soiuri de struguri rosii se remarca: Merlot (9 %), Cabernet - Sauvignon (8 %) si Pinot Noir (8 %).