Istorie, întrebare adresată de alionadelion3928, 8 ani în urmă

eseu despre Renastere si Umanism​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ale562382
0

Explicație:

Renaşterea

Este denumirea curentului de înnoire socială şi culturală, care a apărut în Europa,la sfârşitul Evului Mediu, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, caracterizată prinredescoperirea interesului pentru cultura şi arta antichităţii clasice.

Umanismul

Termenul de

Umanism

(din latină:

humanitas

= omenie, umanitate) are douăsemnificaţii:

o

Poziţie filozofică care pune omul şi valorile umane mai presus de orice, orientându-se înspecial asupra omului ca individ. Omul constituie astfel valoarea supremă, este un scop în sine şi nu un mijloc. Umanismul implică un devotament pentru căutarea adevărului şimoralităţii prin mijloace umane, în sprijinul intereselor umane. Axându-se pe capacitateade autodeterminare, umanismul respinge validitatea justificărilor transcendentale cum arfi dependenţa de credinţă, supranaturalul sau textele pretinse a fi revelaţii divine.Umaniştii susţin moralitatea universală bazată pe condiţia umană ca loc comun,sugerând că soluţiile problemelor sociale şi culturale umane nu pot fi provincialiste.

o

Mişcare spirituală care stă la baza Renaşterii, apărută în Italia în secolul al XIV-lea şi cares-a extins în mod progresiv în Europa apuseană până în secolul al XVII-lea. Ea estemarcată de reîntoarcerea la textele antichităţii greco-romane, care servesc ca modele alemodului de viaţă, de gîndire şi de creaţie artistică.

Alte întrebări interesante