Eseu despre un tip de cancer, făcând precizări legate de: cauze,simptome,tratament...va rogg!!!
Răspunsuri la întrebare
Cancer de piele
Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocand peste 1,6 milioane de decese in fiecare an. Cancerul pulmonar provoaca mai multe decese decat cancerul de san, colon si cancerul de prostata la un loc in intreaga lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare de cancer pulmonar.Desi se depun constant eforturi pentru informarea tuturor persoanelor cu privire la factorii de risc si importanta renuntarii la fumat, in special in randul barbatilor, cancerul pulmonar continua sa fie o problema majora de sanatate in intreaga lume. Din nefericire, boala incepe sa se manifeste cand deja este intr-un stadiu avansat, astfel incat tratamentul curativ nu este posibil in aproximativ 90% din cazuri. Varsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este de 60-70 de ani, Aproximativ 66% din pacienti au peste 65 ani, si mai putin de 2% sunt mai tineri decat 45 de ani.
Rata de supravietuire la 5 ani reprezinta procentul pacientilor care traiesc cel putin 5 ani dupa diagnosticarea cancerului. Rata de supravietuire la 5 ani in cancerul pulmonar este de 17%, adica 17 din 100 persoane vor mai fi in viata dupa 5 ani de la momentul diagnosticarii.
Fumatul este cauza principala a cancerului pulmonar, fiind raspunzator pentru peste 80% din toate cazurile. Astfel, daca esti fumator sau fost fumator, trebuie sa stii ca ai cel mai mare risc pentru aparitia cancerului pulmonar. Dintre persoanele diagnosticate, se estimeaza ca 40% sunt fumatori activi, 45% sunt fosti fumatori, iar 15% nu au fumat niciodata.
Renuntarea la fumat are beneficii semnificative pentru sanatate, incluzand imbunatatirea sperantei de viata, chiar si in cazul celor care au fumat multi ani, fumatorilor in varsta si fumatorilor care renunta la fumat dupa ce au fost diagnosticati cu cancer.
Renuntarea la fumat in jur de 40-45 de ani imbunatateste semnificativ riscul subsecvent de cancer pulmonar. Comparativ cu fumatorii activi, in cazul fostilor fumatori riscul de cancer pulmonar, si in special de cancer scuamos, este mai mic, fiind cu atat mai mic cu cat perioada de nefumator este mai mare. Se considera ca riscul se reduce la jumatate dupa 15 ani decand pacientul nu mai fumeaza. Reducerea numarului de tigari comparativ cu a nu mai fuma deloc enu are beneficii. Riscul de cancer pulmonar este similar la marii fumatori (aproximativ 16-18 tigari pe zi) care au redus la jumatate numarul de tigari, comparativ cu cei care continua sa fumeaza sustinut.
Oamenii se intreaba adesea de ce exista o rata ridicata a mortalitatii prin cancer pulmonar. Motivul este ca aproape 90% dintre cazuri sunt diagnosticate in stadii tardive, inoperabile. Cancerul pulmonar este greu de detectat si nu cauzeaza simptome in stadiile incipiente.
Daca fumezi sau esti fost fumator, mergi la medic daca observi ca ai tuse care nu mai trece, expectoratie cu sange, raguseala, junghi toracic, dificultate in respiratie, pierderea inexplicabila a greutatii, oboseala marcanta sau faci des infectii respiratorii joase. Aceste probleme pot fi adesea cauzate de ceva mult mai simplu decat cancerul pulmonar, insa pot ajuta la depistarea cu aceasta ocazie a cancerului si, prin urmare, la initierea in timp util a tratamentului, ceea ce poate creste sansa de supravietuire.
Tratamentul depinde de marimea, tipul si stadiul tumorii si de asemenea de starea dumnevoastra de sanatate. Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai putine reactii adverse si este cel mai eficace pentru dumneavoastra.
In cazul in care cancerul nu este raspandit in organism (stadiile I si II), indepartarea chirurgicala a tumorii este cea mai intalnita si cea mai completa forma de tratament pentru cancerul pulmonar fara celule mici. Operatia trebuie luata in calcul pentru toti pacientii in aceste stadii, iar daca aceasta nu este indicata, pacientul trebuie informat de ce interventia chirurgicala nu este o optiune pentru el.
Daca boala este extinsa si pacientul nu poate fi operat atunci sunt indicate radioterapia si chimioterapia (singure sau asociate) pentru a controla simptomele si a reduce dimensiunile tumorii.
Chimioterapia este un termen general folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Medicamentele utilizate vor distruge celulele canceroase si vor afecta mai putin celulele normale. Exista mai multe tipuri de chimioterapice care pot fi folosite singure sau in diverse combinatii.
Radioterapia este un termen general care descrie tratamentul cancerului cu ajutorul razelor X. El consta in directionarea nedureroasa a unui fascicul de particule cu energie mare pe zonele care necesita tratament. Radioterapia distruge celulele tumorale si poate fi folosita singura sau in asociere cu chirurgia si/sau chimioterapia. In ultimii zece ani, medicina a progresat prin aparitia de tratamente care ofera noi sperante pacientilor, prin urmarirea anumitor tinte moleculare bine definite.