Istorie, întrebare adresată de ania8929s, 8 ani în urmă

eseu economia Frantei 1848
10 propozitii
dau 5 stele⭐pentru un raspuns complet​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeaakame
0

Răspuns:

Franţa revoluţia izbucneşte la Paris, la sfârşitul lui februarie 1848 ca o mare adunare de protest organizată de opoziţie împotriva guvernului. La acea vreme puterea stătea în mâinile burgheziei financiare, adică a bancherilor. Burghezia mică şi cea mijlocie, muncitorimea şi ţărănimea nu avea drept de vot. Între 1847 şi 1848 în Franţa, din pricina secetei, recolta fusese slabă. La asta se adăuga închiderea unor şantiere de construcţie şi a unor întreprinderi industriale, ceea ce a făcut ca numărul şomerilor să crească foarte mult. De aceea masele s-au organizat împotriva regelui Ludovic Filip şi a ministrului său, Guizot. Opoziţia cerea reforme economice, votul universal şi înlocuirea monarhiei cu republica.

Guvernul a încercat să împrăştie cu armata mulţimea adunată la protest. Dar revoluţionarii s-au baricadat pe străzi, au cerut abdicarea regelui, au ocupat Palatul regal şi au incendiat tronul. Speriat, Ludovic Filip a fugit.

Revoluţionarii au ales un Guvern provizoriu şi au proclamat republica, care se va numi în istoria Franţei, Republica a II-a. Guvernul provizoriu a dat o serie de decrete revoluţionare ca acela privitor la dreptul de muncă, la libertatea presei şi au stabilit votul universal. S-au înfinţat Atelierele Naţionale, unde au fost angajaţi muncitori care erau plătiţi de stat şi s-a ales o Adunare Constituantă, în care au intrat mai ales republicani burghezi.

Alte întrebări interesante