Istorie, întrebare adresată de iubireata, 9 ani în urmă

eseu:Geneza problemei Basarabene(dupa razboiul ruso-turc)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
44
Estul Moldovei ce urma a fi denumit  Basarabia dupa ocupatia rusa a fost cedat in 1812 de catre Imperiul Otoman, tratat semnat sub presiunea evenimentelor politico militare de atunci: Napoleon se indrepta vertiginos catre Rusia. 
1. Imperiul Otoman nu avea nici un drept sa cedeze nici macar o palma de pamant romanesc deoarece Tarile Romane prin tratatele semnate de a lungul secolelor (capitulatii) nu erau provincii ale imperiului otoman, erau doar niste state vasale (cand turcii erau puternici) sau state independente (cand romanii erau mai curajosi).
2. Ambasadorul turc poate ca ar fi cedat mai putin sau poate deloc daca ar fi intrarziat cu cel putin o saptamana semnarea tratatului ruso turc.
3. Ambasadorul turc a fost mituit ca sa fie de acord  si semneze prevederile acestui tratat; totusi, odata ajuns la Istanbul el a fost acuzat de inalta tradare si ulterior ucis.
Dupa retragerea rusinoasa a armatei lui Napoleon din Rusia, trupele tariste vor patrunde in Basarabia ocupand o in intregime si abia dupa cativa ani vor denumi aceasta parte a Moldovei drept Basarabia.  Initial, boierii moldoveni s au bucurat de o oarecare autonomie dar curand vor avea de ales intra asi schimba numele si a pleca la Sankt Petersburg, la curtea imperiala sau sa ramana fara mostenire. 
In ceea ce priveste pe taran, ei vor suferi mai mari impozite, unii vor fi stramutati fortat in estul Rusiei sau in nordul ei.  Cu timpul vor fi mutati aici in Basarabia familii intregi de mulgari de religie musulmana ce veneau de la sud de Dunare precum si alte familii de rusi care aveau mai multe avantaje decat taraniii romani.
Dupa razboiul Crimeii, Rusia a iesit invinsa si a fost obligata sa returneze 3 judete (Cahul, Ismail si Bolgrad) din sudul Basarabiei Moldovei (pentru a o indeparta de gurile Dunarii). 
La finalul razboilului de independenta (1877- 1878), Rusia cu de la sine putere reocupa aceste 3 judete afirmand ca le primeste in schimbul donarii Dobrogei Romaniei.  Cu toate ca printul Carol al Romaniei a incercat sa nu renunte la aceste 3 judete, fiind singur in scrl moment a cedat.
In urma revolutiei bolsevice, in martie 1918 Sfatul Tarii de la Chisinau voteaza unirea deplina si pe vecie cu tara mama Romania.
In 1940, ca o consecinta tragica a tratatului Ribbentropp- Molotov dintre rusi si nazisti, Romania este nevoita sa cedeze fara lupta toata Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei rusilor.  Aceste teritorii vor reveni pentru 3 ani in administratie romaneasca datorita implicarii militare al lui Antonescu in conclictul ruso sovietic. 
Dupa pierderea razboilului de catre Romania, ceeace rusii ocupasera in 1940 raman sub stapanire sovietica pana azi. Astazi Basarabia este divizata in 4 zone: sudul cu cele 3 judete apartine inca Ucrainei (care intre timp a primit din partea conducerii ruse si Insula Serpilor ce apartinea odinioara Romaniei), estul Basarabiei este transformat intr o auto proclamata republica Transnistriana (recunoscuta dect de Moscova),  restul Basarabiei care s a proclamat Republica Moldova (stat independent) in vreme ce Bucovina si Tinutul Hertei inca fac parte din Ucraina.
Alte întrebări interesante