Chimie, întrebare adresată de tanearotaru20, 9 ani în urmă

Eseu hidrocarburile acetilenice si etilenice


danmatei2014: Sigur așa e enunțul ?
tanearotaru20: Da sigur

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danmatei2014
8
Hidrocarburile etilenice (alchenele) sunt hidrocarburi aciclice, nesaturate cu o legătură dubla în structura lor.
Formula lor generala este CnH2n.
Acestea sunt gaze pana la n= 5 apoi lichide pana pe la n=10 și apoi solide.
Alchenele pot fi folosite pentru fabricarea multor substante organice importante. De exemplu, prin hidroliza apei la etena (etilena cum ziceți voi) se obtine o alta clasa de compuși organici: alcoolii. Prin aditia de acid al unui halogen sau chiar a halogenului (HCL sau Cl2 ) se obtine o alta clasa de compuși organici: derivații halogenati. Alchenele mai pot fi oxidate blând Sau energic. În oxidarea energica se pot obține acizi carboxilici și cetone (depinde de structura alchenei)
O alta reactie importanta este aditia de hidrogen în prezenta de Nichel prin care se poate ajunge la alcani.

Alchinele (acetilenice) sunt hidrocarburi aciclice nesaturate care au în structura lor o legătură tripla.
Formula generala este CnH2n-2.
Cea mai importanta alchina este acetilena.
Acetilena este folosita în nenumărate feluri: se poate în flacara oxiacetilenica folosita în sudura sau chiar în obținerea altor compuși organici. Având o legătură tripla, da toate reactiile alchenelor plus alte câteva. De exemplu, dimerizarea acetilenei în care se obtine vinil acetilena sau trimerizarea (600-800 grade C) prin care se obtine benzen (foarte importanta reactia)
Aditia apei la alchine decurge diferit fata de alchene pentru ca rămâne o legătură dubla intre carbonii care aveau legătură tripla. Îți dau un exemplu
C2H2 + H2O = CH2=CH-OH acesta se numește enol și este foarte instabil. Reactia decurge în continuare de la sine pintr-un proces numit tautomerie. Tautomeria presupune schimbarea structurii alchinei astfel încât sa fie o legătură dubla cu oxigenul (adică sa se obtina o aldehida sau cetona )
Reactia cu hidrogenul a alchinelor se poate realiza în 2 pasi: Prima data alchina sa reacționeze cu un singur mol de hidrogen în prezenta de paladiu otrăvit cu săruri de plumb rezultând o alchena sau cu 2 moli de hidrogen în prezenta de nichel.
Sper ca te-am ajutat puțin și scuze dar noi nu folosim denumirile acelea. Alchene=etilenice; alchine = acetilenice
Alte întrebări interesante