Istorie, întrebare adresată de canisoara, 9 ani în urmă

Eseu:Imperiul macedonian si raspindirea elenismului!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MaximSelezniov
6
Imperiul fondat de Alexandru Macedon (336-323 A. Chr.) s-a întins la Nord pînă la Dunăre, (aici Lisiniah), unul din generalii lui Macedon s-a  ciocnit cu triburile getice conduse de  regele Dromichaites (335 a. Chr.), la Sud pînă la hotarele Egiptului, la Vest pînă la Marea Adriatică, iar la Est pînă la fluviul Indus. Prin cuceririle sale , Macedon a deschis o nouă epocă și anume cea elenistică (336-300 a. Chr.). Odata cu armata lui în teritoriile cucerite veneau  savanți, pictori, sculptori, meșteșugari ce răspîndeau limba, cultura și chiar religia greacă.
După destrămarea Imperiului Macedonean, țările eleniste aveau multe trăsături comune, copiate de la modelul greco-macedonean: fiecare regiune era condusă de un rege cu puteri absolute, considerat un zeu și un intermediar între zei și oameni, acesta se baza pe o armată de mercenari recrutată mai ales dintre greci, pe o aristrocrație formată din mari proprietari de sclavi greci, macedonieni și elemente locale, preoți. Cel mai bine cunoscut stat elenist este Egiptul, din perioada dinastiei Ptolomeice, ulterior numit Egiptul Ptolomeic.
Elenismul își cunoaste sfîrșitul odată cu cucerirea ultimului stat elenistic, Egiptul, de către Imperiul Roman (30-31 a. Chr).
În concluzie putem afirma că elenismul a constituit un ansamblu de valori culturale, religioase ale grecilor, macedonenilor și nu numai, fapt ce a determinat ușoara asimilare a teritoriilor noi și ulterioara înflorire a acestora.
Cred ca e corect ! Succes:)
Alte întrebări interesante