Biologie, întrebare adresată de liliagoras2, 8 ani în urmă

Eseu
Importanta scheletului și maladii ale sistemului osos!
ajutatima! , vă rog !​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gaituserghei
1

Răspuns:

Corpul nostru este susținut de sistemul osos. Nu pot exista viața și stilul nostru de viață în absența unui sistem osos sănătos. Dincolo de faptul că sistemul osos formează corpul, el protejează organele interne (inima, plămânii, creierul).

Sistemul osos presupune și un depozit de minerale necesar remodelării osoase permanente, pentru că segmentele de os vechi sau uzate sunt înlocuite cu altele noi. Cele mai multe schimbări la nivelul sistemului osos au loc în copilărie și adolescență, atunci când scheletul crește în dimensiune și în densitate. Densitatea osoasă înseamnă cantitatea de calciu și de minerale din oasele corpului. Există o fază de creștere maximă osoasă, sistemul osos dezvoltându-se cam până pe la 30 de ani. După această vârstă, oasele încep să-și piardă densitatea, iar acest lucru influențează riscul de osteoporoză de mai târziu, mai ales, la femei. Riscul de a face osteoporoză depinde de cât de mult sistem osos se obține în prima parte a vieții și de cât de mult sistem osos se pierde după aceea. Cu alte cuvinte, sistemul osos este cu atât mai sănătos cu cât mai mare este densitatea osoasă la 30-35 de ani.

Este important de știut că nu vârsta înaintată afectează sănătatea scheletului, fragilitatea oaselor fiind dată de diferite afecțiuni. Cea mai comună afecțiune a oaselor este osteoporoza, caracterizată prin scăderea densității osoase, proces care determină, în cele din urmă, deteriorarea structurii osoase. Sunt, însă, și alte boli care fragilizează oasele.

Boala (sinonime latină: morbus, greacă: νόσος, nosos) este o stare particulară a organismului condiționată de acțiunea nocivă a diverși factori determinanți din mediu și, caracterizată printr-un complex de modificări morfologice și funcționale - locale și generale, cu caracter reactiv și lezional, ce tulbură regalarea și activitatea la diferite niveluri funcționale. Prin acestea se realizează limitarea capacităților de adaptare, respectiv reducerea capacității de muncă, printr-un proces ce afectează organismul în ansamblul unității sale biologice și sociale 

Explicație:

anume accesate informații te vor ajuta să ai 10 ca și mine

Alte întrebări interesante