Biologie, întrebare adresată de Andreea200511, 9 ani în urmă

Eseu: Influenta fumatului,alcoolului si drogruilor asupra organismului uman

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anilativ9
22
Pe tot cuprinsul globului pamantesc, milioane de oameni apeleaza la droguri. In fiecare zi se intampla acest lucru. Desi avem nevoie sa fim dependenti  doar de apa, mancare somn si aer, recurgem la alte obiceiuri, uneori de placere, alteori de o asa-zisa nevoie. De cele mai multe ori folosim droguri atunci cand consumam ceai, cafea sau bauturi alcoolice. Cafeina din cafea, Coca-Cola sau alcoolul din vin si bere sunt substante care modifica starea normala a organismului. Folosite cumpatat aceste droguri sunt relativ inofensive si perfect legale. Nimeni nu a fost arestat deoarece a baut cafea peste doza obisnuita si nimeni nu s-a ferit de ochii semenilor pentru a-si procura o sticla ce Coca-Cola.
Dar alte tipuri de droguri sunt ilegale si periculoase. Substante ca heroina fac parte din aceasta categorie, iar detinerea sau folosirea lor sunt interzise prin lege. Aceste droguri pot ucide. Iata cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de droguri:

Alcoolul – se formeaza atunci cand drojdia fermenteaza zaharuri in mod natural, in fructe ca strugurii si in seminte, cum ar fi cele de orz. Alcoolul este un anestezic ce amortizeaza senzatii si sentimente. Este de asemenea un depresiv, ce incetineste actiuni si reactii. Puterea alcoolului, ca viciu, este evidenta atunci cand o persoana inceteaza sa-l mai consume. Ea poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool, de pilda delirium tremens.

Tutunul – nicotina din tutun este un drog consumat pe scara extrem de larga in societate. Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer cum ar fi cel la plamani si gat, ,de asemenea poate provoca boli ale inimii si ale vaselor sangvine, precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare. 

Aceste boli sunt provocate in special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon. Persoanele care inspira fumul de tigara in mod regulat – fumatorii pasivi – se afla si ele in pericol.

Nicotina poate contribui la stimularea unei persoane, facand-o sa se simta mai alerta si mai plina de viata. Fumatorii se obisnuiesc rapid cu fumatul si trebuie sa fumeze mai mult pentru a obtine acelasi efect. Acestia pot deveni dependenti din punct de vedere psihologic, deci, chiar daca sunt constienti de periciolele la care se expun, le este foarte greu sa renunte la acest obicei. Asadar, nicotina da dependenta, iar gudronul da cancer. Impreuna constituie un obicei sinucigas.

Marijuana, denumita si canabis sau hasis, este extrasa din canepa. Consumatorul de marijuana se simte relaxat, tihnit, increzator in fortele proprii si creativ. In comparatie cu alte droguri mai puternice, marijuana nu produce dependenta. Marijuana da stare de somnolenta sau paranoia, in functie de caz si de psihicul celui care incearca acest drog, dar nimeni nu moare din asa ceva.

Amfetaminele sunt produse tot in laborator si sunt considerate medicamente „excitante”, cei care le folosesc se simt energici. Aceste medicamente accelereaza reactiile chimice ale organismului, producand energie, de aceea consumatorul este tentat sa mai ia o doza si astfel devine dependent.

Halucinogenele reprezinta un grup variat de droguri. Unele sunt naturale, cum sunt cele din „ciupercile magice” si mescalina din cactusul „peyote”, iar altele sunt create in laborator ca LSD-ul. Aceste droguri au efecte dramatice asupra constiintei, simturilor si perceptiei consumatorului, care are halucinatii puternice dupa consum. Cea mai mare parte a halucinogenilor nu creaza o dependenta fizica serioasa, dar provoaca o toleranta in organism ducand la moartea consumatorilor.

Opiaceele (opiul, morfina si heroina) se obtin dintr-o specie de mac numita opiu. Acestea provoaca stari temporare de amorteala, liniste, exaltare. Sunt deosebit de puternice si periculoase provocand rapid toleranta in organism si dependenta fizica. O doza mare poate ucide. Renuntarea la consumul acestora se realizeaza sub supraveghere medicala, iar urmarile sunt neplacute:friguri, crampe, greturi, transpiratie.

Cocaina este un praf alb, extras din frunzele plantei coca. La fel ca si alte droguri, cocaina poate sa-l faca pe consumator alert si plin de energie. Printre efectele consumului de cocaina se numara halucinatiile, teama si paranoia.

Drogurile sunt ceva extraordinar de nociv iar detinerea si traficul devin cazuri penale. Un mare abuz de droguri se face si in tarile slab dezvoltate deoarece lipsurile populatiei sunt inlocuite cu acest obicei daunator. Incercand sa uite de necazuri, cei mai multi oameni reusesc sa-si agraveze situatia devenind dependenti de o anume substanta. Renuntarea la droguri este un proces anevoios, neplacut, dar se poate face cu ajutor specializat

Andreea200511: Poti te rog sa prescurtezi acest eseu cam la o pagina de caiet... este prea dubios ca am scris atit de mult si nu o sa ma creada profu ca eu am scris
ripcik: fumatul este cunoscut de acum 300 de ani dar a inceput sa se raspindeasca dupa cel de-al doilea  razboi mondial in toate tarile lumii.Sa stabilit ca in lume la ora actuala fumatul este raspunzator  pentru mai mult de 1 milion de decese anual.In ultimii 40-50 de ani  a fost dovedit tot mai clar ca tutunul  contine substante nocive(canceroase si iritante).Cunoscuta tigara  exercita actiuni  multiple supra fumatorului insuti  cit si asupra celor din jur.
ripcik: mm,,
FNCDani1: ms
Alte întrebări interesante