Arte, întrebare adresată de singler, 9 ani în urmă

eseu la ed plastica asupra unei imagini


singler: mona lisa

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alycuţa
4
Acest portret plin de mister şi secrete a fost pictat timp de patru ani, a fost pictat pe un suport de lemn de plop cu dimensiunele de 77 pe 5 cm. Este cea mai cunoscută lucrare a lui Leonardo da Vinci.
tabloul original era de dimensiuni mai mari mona Lisa fiind încadrată la stânga i la dreapta de două coloane, care ulterior au fost tăiate. Acesta este motivul pentru care privitorul nu îşi dă seama că Mona Lisa este aşezată pe o terasă. Multe alte detalii nu mai sunt vizibile astăzi pentru că au fost distruse în timp, multe zone ale tabloului fiind restaurate, uneori pictându-se de-a dreptul peste elementele considrate neesenţile. Cu toate acestea, elementele caracteristice ale acestei faimoase opere încă există. Acestea sunt fundalul foarte detaliat care dispare în ceaţă( tehnica respectivă este cunoscuă sub numle de "sfumato"), execuţia impresionabilă a figurii centrale şi mai ales zâmbetul hipnotizant al acesteia.
DE ce a relizat reonaldo acestă lucrare? este o întrebare care trezeşte                    controverse. Cel mai probabil este că unul dintre cei mai importanţi nobili florentini, Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Gioconto i-a comandat lui Leonardo un portret al celei de a treia soţii Lisa di Anzonia Maria di Noldo Gheradini. Artistul şi-a început lucrul în 1503 când Mona Lisa avea 24 de ani. A lucrat la acest portret următorii 4 ani. Când Leonardo a părăsit Florenţa în 1507 nu a mai vândut tabloul celui care îl comandase, păstrându-l pentru sine. Unii cercetori cred că a refuzat comanda, pentru că ucrarea nu fusese încă terminată, alţii pentru că Leonardo ar fii considrat tabloul re valoros pentru a fi vândut, Leonardo a ajuns ăn 1516 în Franţa, având pritre bagaje şi "Mona Lisa". Aici a vândut tabloul regelui care l-a dul la castelul din Amboise. Lucrarea a ajuns apoi la Fontainebleu Paris Versailles şi apoi în colecţia lui Ludovic al XIV. După revoluţia franceză lucrarea a ajuns la Louvre, de unde a fost mai târziu luată de Napoleon, care a pus-o în dormitorul său, După alungarea lui Napoleon "Mona Lisa" s-a întors la Louvre. Pe 21 august 1911 Mona Lisa a fost furată de un italian. Apărând 2 ani mai târzui la Florenţa. După ce a fost prezentată în cadrul câtvora expoziţii, a fost readusă la Paris. În 1956 un atacator a încercat să distrugă jumătate de jos a tabloului cu acid, reuşind doar să îl strice parţial. Reataurarea a durat mulţi ani în anii ' 60-' 70 lucrarea a fost expusă la New York Tokyo şi Moscova. Astăzi "Mona Lisa"se găseşte în spatele unui geam antiglonţ la Louvre, în Paris, Convenţiile internaţionale interzicând orice transportare în altă locaţie sau stat.

Alycuţa: sper să te ajute!
Alycuţa: îmi dai coroniță? să ști că doar eu am răspuns și că am scris o groază!
Alte întrebări interesante