Biologie, întrebare adresată de victoritapostica59, 8 ani în urmă

eseu la sistemul respiratoriu
vă rog ajutor dau COROANĂ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de corina2006moldovan
1

Răspuns:

Explicație:

   Sistemul respirator este un set de organe și structuri, care permit schimbul de gaze între mediul înconjurător (oxigenul încărcat) și corpul uman (al cărui sânge este încărcat cu dioxid de carbon). Prin urmare, funcționarea sistemului respirator este strâns legată de funcționarea sistemului circulator.

   Organele care formează sistemul respirator permit schimbul de gaze dintre mediul extern și organism. Sistemul respirator este format din nas, faringe, laringe, trahee, plămâni, pleură, bronhii și bronhiole.

   Nasul formează prima parte a tractului respirator. Implicat în respirație și în simțul olfactiv, nasul este format din os și cartilagiu. În interior, se află fronturile cavității nazale, alcătuite din două canale lungi și șerpuite, acoperite cu mucoasă, care se deschid spre exteriorul corpului, în nări.

   Faringele este un canal, care conectează gâtul cu esofagul. Compus din mucoase musculare, acesta reprezintă prima secțiune de trecere către tractul digestiv este parte a căilor aeriene superioare: aerul din nas intră în faringe și apoi se deplasează în laringe.

   Laringele se prezintă ca un cilindru gol. El permite trecerea aerului inhalat și expirat. Acesta este prevăzut cu un dispozitiv de închidere, care împiedică intrarea mâncării mestecate (bolus) care vine din gură în timpul înghițirii.

   Traheea conectează laringele cu porțiunea de început a bronhiilor, unde se împarte în două.

   Bronhiile au o formă cilindrică și se situează între bifurcația traheei și bronhiole. Misiunea lor este să permită și să asigure trecerea aerului din trahee la bronhiole și alveolele pulmonare. În corpul uman, există două bronhii principale: bronhia dreaptă și bronhia stângă.

   Bronhiolele reprezintă micile ramuri terminale ale bronhiilor din interiorul plămânilor.

   Plămânii sunt cele două organe implicate în aprovizionarea cu oxigen a organismului și eliminarea dioxidului de carbon din sânge, precum și de schimbul de gaze între mediul înconjurător și sânge.

   Pleura este membrana seroasă, care acoperă plămânii. Sarcina pleurei este de a le permite plămânilor să alunece pe pereții cavității pulmonare și să permită expansiunea lor în timpul inhalării.

   Funcția sistemului respirator este de a permite schimbul de gaze, adică procesul care face posibilă alimentarea cu oxigen a tuturor organelor și țesuturilor, prin oxigenarea sângelui.

                                                           -SPER CA TE AM AJUTAT

 

   

Alte întrebări interesante