Eseu la tema: Organe si tesuturi implicate in sustinerea plantelor ce vietuiesc in diferite conditii de mediu.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
TESUTURI MECANICE
Tesuturile mecanice sau de sustinere au functia de a da rezistenta plantelor, atat pentru propria greutate, cat si fata de agentii externi: vant, ploaie, zapada, animale, care exercita asupra lor forte de presiune, intindere, rasucire etc. Tesuturile mecanice au rol asemanator cu cel al scheletului la animale. La plantele ierboase, tesuturile mecanice sunt slab reprezentate, pe cand la plantele lemnoase ele ating maximul de dezvoltare. Tesuturile mecanice se formeaza din procambiu, la fel ca si tesutul conducator care se dezvolta inaintea celui mecanic. Elementele componente ale tesutului mecanic se numesc stereide, iar totalitatea lor alcatuiesc stereomul plantelor. Stereidele sunt celule adesea prozenchimatice, cu peretii ingrosati, de cele mai multe ori dispuse in cordoane sau fascicule.
Dupa modul de ingrosare a peretilor celulari, dupa natura substantelor cu care sunt impregnati, forma ingrosarilor, deosebim doua categorii mari de tesuturi mecanice: colenchimul si sclerenchimul.
Colenchimul se intalneste in tulpini, frunze si unele piese florale in primele stadii de dezvoltare, dar isi poate mentine functia de sustinere si in unele organe mature (frunzele de la dicotiledonate, unele tulpini erbacee etc). In radacina, colenchimul din scoarta este foarte rar intalnit, doar atunci cand acestea sunt expuse la lumina.