Istorie, întrebare adresată de eugenmitrofanov, 8 ani în urmă

eseu la tema: România în anii primului război mondial, între așteptări și rezultate

dau 50 de puncte ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
17

Răspuns:

Explicație:In 1883, Romania, condusa de Carol I,care provenea din dinastia domnitoare a Prusiei a incheiat un tratat secret de alianta cu Puterile Centrale.

In 1914, cand s-a declansat Primul Razboi Mondial, a fost adoptat statutul de neutralitate al Romaniei, hotarat in cadrul consiliului de coroana de la Sinaia (21 iulie- 3 august 1914). Astfel Romania a fost neutra intre august 1914 pana in august 1916. In toamna lui 1914 pe tronul Romaniei a urca regele Ferdinand impreuna cu sotia sa, Maria.

In august 1916,Romania renunta la statutul de neutralitate si intra in razboi de partea Antantei, avand ca scop eliberarea Transilvaniei, Bucovinei si Banatului de sub stapanirea Austro-Ungariei. In imperiul austro-ungar, nationalitatile erau supuse unui amplu proces de desnationalizare.

In toamna anului 1916, armata romana sufera infrangeri pe Jiu, Olt, Arges, in Transilvania, iar la finalul anului, capitala se muta temporar la Iasi.

In 1917, armata romanase reface cu ajutorul misiunii franeze, conduse de Hentri Berthlot si obtine victorii la Marasti, Marasesti si Oituz (iulie-august) eliberand o mare parte a teritoriului romanesc de pe ocupatia Puterilor Centrale.

In octombrie-noiembrie 1917, in Rusia a izbucnit razboiul civil, determinand iesirea din razboi a Rusiei, prin semnarea pacii separate cu Puterile Centrale.(martie 1918)

La 7 mai 1918, Romania, izolata, semneaza pace separata cu Puterile Centrale la Buftea, Bucuresti, iesind din razboi, insa va reintra in razboi la 10 noiembrie 1918, tot de partea Antantei.

Astfel, Primul Razboi Mondial s-a sfarsit pe 11 noiembrie 1918, prin capitularea germaniei.

Alte întrebări interesante