Istorie, întrebare adresată de paliivictor56, 8 ani în urmă

eseu marea unire si importanta istorica si perspectiva​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anamaria45z
2

Marea unire este considerat cel mai important eveniment politic din toate timpurile. Aceasta a putut fi îndeplinită, pas cu pas, in mai multi ani.

Primul domnitor care a contribuit la realizarea Marii Uniri a fost Alexandru Ioan Cuza, care a îndeplinit unirea dintre Moldova si Țara Românească. Acesta a fosrt ales, fara voturi impotriva,domnitor al Moldovei(Iași, 5 ianuarie 1859) si al Țării Românești (București, 24 ianuarie 1859).Confirmarea unirii a avut loc in 1862.

Următorul domnitor care a ajutat la înfăptuirea Marii Uniri a fost Carol I, care a fost, de asemenea, primul rege al României. Acesta a apărat unirea înfăptuită de Cuza, deoarece Austroa și Imperiul Otoman voiau desființeze unireaPrincipatelor deoarece, unite, erau o mare putere în regiune. Acesta a fost motivul pentru care Carol I a introdus România în Războiul Ruso-Turc, zis și Războiul de Independență (1877-1878).

Românii au luptat cu vitejie și au obținut voctorii după bătăliile eroice de la Plevna, Vidin și Smârdan. În cele din urmă, la finalul războiului (1878),Imperiul Otoman a declarat independența României.

Cel de-al treilea și, de asemenea, ultimul rege al României care a contribuit la înfăptuirea Marii Uniri a fost Regele Ferdinand I, zis și,, Întregitorul". El a fost Regele care conducea România când aceasta a intrat in Primul Război Mondial alături de Antanta(Marea Britanie, Franța, Imperiul Rus și alte state aliate acestora) și împotriva Puterilor Centrale(Imperiul Otoman, Austro-Ungaria, Germania și Bulgaria).

Principala cauză pentru care România a intrat în Primul Război Mondial a fost cel de a recupera teritoriile care erau sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, Basarabia și Bucovina. Românii, luptând cu mult curaj, au obținut victorii în bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz. La finalul războiului, în 1918,s-au desființat marile imperii Otoman, Austro-Ungar și Rus, iar Antanta a câștigat, România aflându-se în tabăra victorioasă.

După aceea, eliberate fiind teritoriile Basarabia, Bucovina și Transilvania, înfăptuirea Marii Uniri a fost posibilă. La 27 martie 1918,la Chișinău, Basarabia s-a unit cu România ;la 15 noiembrie 1918,la Cernăuți, Bucovina s-a unit cu Patria-Mamă, iar la 1 decembrie 1918,la Alba Iulia, a fost Marea Adunare Naționale, în urma căruia s-a unit Transilvania cu România și s-a înfăptuit Marea Unire.

Alte întrebări interesante