Studii sociale, întrebare adresată de pex1996, 9 ani în urmă

Eseu pe tema 'Umanismul renascendent si educatia'

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Xantip
11
Umanismul a aparut ca o reactie la doctrina Bisericii Catolice despre om,care il considera pe acesta doar o entitate supusa pacatului si degradarii,deci incapabil sa fie considerat valoros si demn. Renasterea a presupus inlocuirea acestei doctrine cu cea a omului ca centru al universului.  Blaise Pascal vine cu ideea ca omul fata de univers este un neant,iar fata de neant este totul. Cu alte cuvinte omul este cea mai importanta entitate,iar cunoasterea lui,este scopul umanismului,bazat pe cultura si stiinta. Un umanist era acea persoana demna sa cunoasca toate lucrurile descoperite. Un umanist adevarat este Leonardo da Vinci,adica omul universal.
Odata cu combaterea Bisericii Catolice,s-a ajuns la anthropocentrism(omul centrul universului),caci tot ceea ce se transmite din generatie in generatie este viata,dar si constiinta. Omul trebuie sa devina,adica sa se cunoasca pe sine,iar la capatul acestui drum se va gasi pe sine,adica omul este o creatie a lui insusi,prin largirea constiintei,dar si a cunoasterii.
Un mic inceput,pt ca e prea tarziu sa mai scriu

pex1996: Iti multumesc mult, acum ma pregatesc pentru examen si chiar am nevoie de ajutor
Xantip: Succes,dar daca scriai mai devreme era mai bine. Mi-e prea somn pentru filosofii. ideea principala a umanismului-omul
pex1996: Este destul atit,nu am nevoie de mai mult
pex1996: Eu la cit mai am de facut nu stiu de ude sa gasesc putere :D
Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă