Biologie, întrebare adresată de sisteme, 9 ani în urmă

Eseu pe tema "viata cu hiv-sida'" dau coroana URGENT

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionitaandreea6
3
Viaţa cu HIV este o provocare zilnică atât a celor depistaţi ca purtători ai virusului, cât şi a specialiştilor care trebuie să respecte reguli stricte pentru ca boala să nu supună eşecului această luptă. Este o boală care necesită tratament pentru toată viaţa, fapt pentru care virusul trebuie stăpânit.

Tratamentul funcţionează, dar trebuie respectat

Campania "Viaţa cu HIV" este un program derulat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA, care oferă susţinere zilnică pacienţilor. Această iniţiativă cuprinde două servicii gratuite. Primul constă într-un serviciu de sms care ajută pacienţii să respecte programul de administrare a tratamentului. Concret, bolnavul intră pe pagina de internet a UNOPA unde va completa un formular cu datele cerute, pentru ca apoi să primească în fiecare zi un sms de averizare. Al doilea serviciu se referă la o linie telefonică gratuită, care se numeşte "Helpline", prin care bolnavii pot cere oricând informaţii asupra acestei boli sau pot pune întrebări la care le va răspunde o persoană specializată în problemele cu HIV. Numărul de telefon la care se poate apela acest serviciu este 0800.800.141.

"Acest serviciu este foarte important pentru că în cazul pacienţilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde în mare măsură de administrarea corectă a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viaţă al acestora. Din cauza faptului că pacienţii seropozitivi iau tratamentul pe o perioadă foarte lungă de timp şi au o viaţă activă, uneori uită să ia anumite doze de tratament. La fel de importantă precum administrarea corectă a medicaţiei este şi nevoia de informare a pacienţilor privind boala, drepturile şi responsabilităţile pe care le au", a declarat pentru Cuget Liber, Iulian Petre, director executiv UNOPA.



Sistemul de tratare necesită îmbunătăţiri

HIV reprezintă un tip de virus numit retrovirus, iar tratamentul pentru acesta poartă denumirea de antiretrovirale. Acestea ţin sub control virusul şi încetinesc progresul infecţiei.

"Pe lângă tratamentul prescris de medic, pacientul este supus unor testări şi evaluări medicale care au loc la fiecare trei luni, de patru ori în decursul unui an. Fără aceste teste nu se pot realiza schemele de tratament şi nu poate avea loc monitorizarea pacientului", a declarat pentru Cuget Liber, prof. univ. dr. Sorin Rugină, preşedintele Centrului Regional HIV-SIDA. Programul este susţinut de Spitalul de Boli Infecţioase, care prin acest program de tratament al persoanelor cu HIV din Constanţa, are în evidenţă în prezent 800 de bolnavi. Din acest motiv, instituţia a trimis o solicitare către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate prin care a cerut ca în contractul cadru pentru decontarea tratamentului pentru bolnavii de HIV-SIDA să fie decontat.

"Este prevăzută o rectificare bugetară a Casei pentru un act adiţional în care să se recunoască foile de zi, care să fie decontate. Ar aduce îmbunătăţiri consuiderabile în actul medical şi nu s-ar mai crea probleme legate de începerea imediată a tratamentului celor noi, dar şi continuarea tratamentului pentru bolnavii vechi", a completat dr. Sorin Rugină. Pe de altă parte, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că fiecare solicitare a spitalului a fost luată în considerare şi înaintată Casei Naţionale pentru soluţionare. În plus, acesta a declarat că "în contractul pe programul de tratament şi post expunere a bolnavilor au fost viraţi 16554 de mii de lei pentru plata acestui serviciu până în prezent, serviciu care se referă la achiziţionarea tratamentului pentru bolnavi".

Virusul imuno-deficenţei umane este un virus care afectează celulele care ne protejează împotriva infecţiilor. Când numărul acestor celule scade, imunitatea este serios afectată şi organismul nu se mai poate apăra împotriva altor bacterii. În acest fel, infecţia evoluează în sindromul imunodeficienţei dobândite, adică SIDA

sisteme: multumesc mult
Alte întrebări interesante