eseu razboiul rece si urmarile lui
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Războiul Rece
şi urmările lui
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-a declanşat aşa-numitul ,,Război Rece" între U.R.S.S. (Rusia de azi) şi S.U.A. Acesta a dus la ruptura între vestul democratic şi estul comunist. Cele două mari puteri au concurat în toate domeniile, încercând să câştige supremația atât pe Pământ, cât şi în Cosmos.
Din păcate, România a rămas după război în sfera de influență a U.R.S.S.-ului, la presiunile acestuia fiind adus la putere Partidul Comunist. El era un partid nesemnificativ în România, având câteva sute de membri şi aproape niciun român. În anul 1945, țara noastră intra într-una din cele mai întunecate perioade din istoria sa. După ce au ajuns la putere, comuniştii au desființat marea proprietate privată, țăranilor li s-au confiscat pământurile, iar cei bogați au devenit aşa zişii ,,dușmani ai poporului", fiind condamnați.
La scurt timp după preluarea puterii de către comunişti, peste 400000 de persoane au luat drumul închisorilor şi a lagărelor de muncă. O bună parte dintre ei nu s-au mai întors niciodată la casele lor. Toată elita politică, intelectuală sau economică a Ronâniei a fost decimată, în locul ei fiind promovată o falsă elită comunistă. Profilul ideal al comunistului de carieră era: om simplu cu origine sanătoasă, adică din părinți săraci, fără studii şi fără prea multă inteligență, dar docil sistemului şi agresiv în propaganda noulii regim comunist. Cu rare excepții, aşa au fost toți liderii politici comunişti.
În anul 1965, în fruntea României a ajuns Nicolae Ceauşescu. Venirea sa la putere a adus țării o perioadă de circa 10 ani de prosperitate economică. Naționalismul românesc a renăscut, țara noastră îndepărtându-se pe plan politic de U.R.S.S. şi apropiindu-se de China si Coreea de Nord. Această apropiere a fost una nocivă. Ceauşescu a cerut ca toată elita intelectuală să-i înalțe ode, iar poporul să-l aclame ca ,,cel mai iubit fiu al său". Măsurile econice proaste au adus in anii '80 o gravă criză economică.
În decembrie 1989, nemaiputând suporta frigul, foamea şi teroarea, românii au ieşit în stradă şi au declanşat o mare revoluție. În urma ei, regimul comunist condus de Nicolae Ceauşescu a fost înlăturat, iar România a intrat
într-un lung şi anevoios proces de democratizare.