Eseu-,,Rolul luminii și căldurii pentru dezvoltarea plantelor și animalelor,,
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Soarele este corpul ceresc a cărui energie constituie principala sursă de lumină și căldură pe suprafața planetei noastre. Aflată în centrul sistemului nostru această stea permite apariția și perpetuarea vieții pe Pământ. Radiația solară acoperă întregul spectru electromagnetic fiind filtrată de câmpul electromagnetic al Terrei și de atmosfera acesteia.
Soarele este unul din elementele indispensabile vieții pe această planetă și are un rol important în viața noastră de zi cu zi. Există o mulțime de tipuri de energii care contribuie la sănătatea noastră zilnică.
Energia provenită de la fuziunea nucleară a Hidrogenului ajunge într-o cantitate optimă la suprafața planetei de aproximativ 1.000 wați pe metru pătrat când ne aflăm la miezul zilei fiind punctul zilnic cel mai apropiat de soare.
Energia solară este utilizată într-o mulțime de procese naturale sau artificiale necesare susținerii vieții:
Prin procesul fotosintezei plantele descompun dioxidul de carbon în oxigen și carbon care sunt folosiți pentru creșterea plantei și schimbul natural de substanțe cu mediul înconjurător. Astfel animalele și omul primesc de la plante oxigenul și materialele necesare vieții zilnice. Plantele sunt folosite ca hrană, material de încălzire și de construcție atât de către om cât și de animale fiind suportul de bază al vieții acestora.
De-a lungul erelor geologice energia solară transformată în plante a dus la acumularea și transformarea plantelor în combustibili fosili pe care îi folosim astăzi pentru producerea energiei electrice și termice.Radiația infraroșie prin procesul de încălzire a suprafeței planetei permite menținerea unei temperaturi optime pentru apariția și dezvoltarea vieții. În zonele unde este prea multă radiație solară temperaturile ajung la valori ridicate și ființele vii sunt în număr mai redus decât în zonele cu temperaturi în jurul a 25 – 30 de grade Celsius. La polul opus se află zonele în afara contactului direct cu radiația solară cum ar fi polul nord sau sud care se răcesc până la temperaturi de – 100 grade Celsius. Acest tip de radiație permite mișcarea maselor de aer și de apă, ciclul apei în natură, schimbările climatice și folosirea căldurii prin intermediul captatoarelor solare.Radiația din spectrul luminos ne oferă un spectacol minunat de culori prin reflecția luminii la suprafața planetei. Această energie permite omului și animalelor diurne să își desfășoare activitățile de trai zilnice. Lumina solară reprezintă unul din factorii principali ce influențează activitățile animalelor și al speciei umane. Oameni depind de energia solară și cel mai bun exemplu este nivelul de vitalitate pe care îl simțim atunci când avem o zi plină de soare în comparație cu una fără prea multă lumină.
Efectele luminii solare asupra corpului omenesc prin intermediul spectrului ultraviolet aduce o multitudine de beneficii asupra corpului omenesc fiind un agent de sterilizare, ajută la producerea vitaminei D, a culorii tenului și a melatoninei necesare în funcționarea normală a organismului. Este necesar să ne expunem continuu timp de maxim 15 minute la radiația solară atunci când nivelul radiației este benefic organismului, în special dimineața în primele ore după răsărit și cele câteva ore înaintea apusului.
Explicație:
Sper ca te-ai referit la lumină naturala și nu cea artificiala.