Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

eseu 
România între neutralitate și război.( eseu de aprox. 15-18 rânduri)
vă rog frumos...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anna12334
7
Primul război mondial (1914-1918) a reprezentat punctul maxim al confruntării dintre marile puteri pentru dominaţie economică, politică şi reîmpărţirea lumii în sfere de influenţă. În timpul primului război mondial România a traversat două perioade distincte:perioada neutralităţii (1914-1916) şi perioada angajării militare (1916-1918).
      La 15/28 iunie 1914 a avut loc atentatul de la Sarajevo căruia i-au căzut victime moştenitorul tronului austro-ungar, Franz Ferdinand şi soţia sa ucişi de gloanţele trase de studentul bosniac Princip, membru al unei organizații secrete naționaliste. În Româniaevenimentul a trezit un sentiment adânc de compătimire fiind condamnată o asemenea metodă de luptă. Exact o lună mai târziu, la 28 iulie, Austro-Ungaria a atacat Serbia începând astfel primul război mondial. 
     
         În mai puţin de o săptămână, protagoniştii scenei internaţionale – marile puteri europene – erau antrenaţi în război, prin jocul celor două alianţe : Puterile Centrale (Tripla Alianţă) formată din Germania, Austro-Ungaria, Italia şi Antanta (Tripla Înțelegere) compusă din Franţa, Anglia, Rusia. În conflict sunt atrase 28  de țări, de o parte sau de cealaltă a celor două mari blocuri militare. 
    
      reprezentând cele mai puternice formaţiuni şi orientări politice.

floriela555: Primul război mondial (1914-1918) a reprezentat punctul maxim al confruntării dintre marile puteri pentru dominaţie economică, politică şi reîmpărţirea lumii în sfere de influenţă. În timpul primului război mondial România a traversat două perioade distincte : perioada neutralităţii (1914-1916) şi perioada angajării militare (1916-1918).
La 15/28 iunie 1914 a avut loc atentatul de la Sarajevo căruia i-au căzut victime moştenitorul tronului austro-ungar, Franz Ferdinand şi soţia sa ucişi
floriela555: de gloanţele trase de studentul bosniac Princip, membru al unei organizaţii secrete naţionaliste. În România evenimentul a trezit un sentiment adânc de compătimire fiind condamnată o asemenea metodă de luptă. Exact o lună mai târziu, la 28 iulie, Austro-Ungaria a atacat Serbia începând astfel primul război mondial.
În mai puţin de o săptămână, protagoniştii scenei internaţionale – marile puteri europene – erau antrenaţi în război, prin jocul celor două alianţe : Puterile Centrale (Tripla
floriela555: Alianţă) formată din Germania, Austro-Ungaria, Italia şi Antanta (Tripla Înţelegere) compusă din Franţa, Anglia, Rusia. În conflict sunt atrase 28 de ţări, de o parte sau de cealaltă a celor două mari blocuri militare.
floriela555: În faţa unei asemenea decizii grave, bătrânul rege Carol I a considerat necesară consultarea tuturor factorilor politici. Ca urmare, la 21 iulie / 3 august 1914, a convocat Consiliul de Coroană la care pe lângă membrii guvernului au luat pa
floriela555: rte prinţul Ferdinand şi principalii oameni politici reprezentând cele mai puternice formaţiuni şi orientări politice.
Regele, fidel angajamentelor asumate prin tratatul de alianţă cu Puterile Centrale, a prezentat pentru prima oară conţinutul tratatului celor prezenţi şi a cerut intrarea în război încrezător în victoria Germaniei. În acelaşi timp a ţinut însă să precizeze: „Sunt rege constituţional şi nu voi declara singur războiul”. Convocarea Consiliului de Coroană ca şi acceptarea punc
floriela555: tului de vedere exprimat de cei prezenţi demonstrează că pentru Carol I interesele naţionale au prevalat asupra altor considerente şi principii.
De partea sa s-a situat doar liderul conservator P.P. Carp care considera victoria Rusiei mai primejdioasă pentru România decât victoria Germaniei şi Austro-Ungariei. Membrii marcanţi ai Partidului Conservator Democrat şi ai Partidului Conservator, precum I. Grădişteanu şi L.N. Lahovari, s-au pronunţat pentru neutralitate armată. Ion I.C. Brătian
floriela555: şi membrii guvernului, precum şi Alexandru Marghiloman, au susţinut necesitatea expectativei armate, soluţie care a fost adoptată de Consiliu cu o clară majoritate.
În comunicatul oficial, se preciza că atitudinea de neutralitate adoptată de România se motiva prin aceea că nu a fost prevenită de către aliatul său de izbucnirea războiului, iar „casus foederis” era condiţionat de un atac neprovocat împotriva Austro-Ungariei. Această hotărâre ţinea cont de sentimentele opiniei publice din Ro
floriela555: mânia solidară faţă de românii din Transilvania şi că cea mai mare dorinţă a românilor era să se-ntregească ţara cu Transilvania.
Alte întrebări interesante