Istorie, întrebare adresată de Ela100, 9 ani în urmă

Este a patra oara cand pun aceasta intrebare!Va rog ajutati-ma,treceti cu ochiul si pe la mine!


Ce spuneti ,acest eseu corespunde cerintei?
Prezentati formarea voievodatului Transilvaniei avand in vedere:
-cucerirea maghiara
-organizarea interna a Transilvaniei
-evolutia Transilvaniei de la voievodat la principat.

Trasilvania a fost cucerita de catre maghiari intre sec. XI-XIII.Cucerirea se face treptat de la vest catre est prin organizarea comitatelor,impunerea catolicismului si colonizarea sasilor si secuilor.
Organizarea Transilvanieie era dupa modelul feudalitatii din apusul Europei:
-politico-instutionala-Transilvania va ramane voievodat fata de Regatul Ungariei.In anul 1176,Leustachiu este atestat ca primul voievod
sociala:esxistenta starilor priveligiate:nobilimea maghiara,clerul catholic si fruntasii sasilor si secuilor.
-administrativ-teritoriala.Ungurii au organizat sapte comitate pe teritoriul Transilvaniei:Bihor,Arad,Satu Mare,Alba,Cluj,Crasna si Dabaca.Sasii si secuii erau organizati in scaune.Districtele romanesti sunt:Tara Maramuresului,Tra Barsei,Tara Hategului,Tara Oltului etc.
-religioasa.In anul 1366 regele Ludovic I a instituit sistemul religiei recepte prin care de la viata politica erau exclusi toti cei care nu erau catolici.
-juridica.Documentul Trimartitul lui Werboczi din sec XVI legifera preponderenta elementului catholic asupra populatiei de alta religie si a starilor priveligiate asupra taranimii.Religia catolica devine religie oficiala,iar religia ortodoxa era torturata.
In anul 1541 in conditiile in care ungurii sunt invinsi de catre otomanu,iar o parte a tarii devine pasalac turcesc,Transilvania devine principat autonom sub suzeranitate otomana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
6
Da corespunde cerintei !!

Ela100: Sigur?
Ela100: vreau sa fiu sigura deoarece maine am teza si ar putea sa-mi cada acest esu
Alte întrebări interesante