Geografie, întrebare adresată de Incognito, 9 ani în urmă




Esti la Polul Nord. Unde este estul? Din ce punct cardinal rasare Soarele la Polul Nord? (da' fix la pol)


Utilizator anonim: cred ca estul si vestul isi pierd sensul cand esti la polul nord sau sud. Nu stiu daca s-ar fi aplicat daca exista si un pol est si vest.... pare a fi un paradox, ca si intrebarea "Ce este la nord de polul nord?".
Incognito: nu stiu exact. ma gandeam. pune raspunsul tau, mi se pare interesant si incearca sa raspunzi si la a doua intrebare
Utilizator anonim: cat despre faza cu soarele, am un mic impediment si caut acuma. Logicm mi s-ar fi parut ca soarele sa nu rasara si sa nu apuna la polul nord, insa si la polul nord e zi si noapte de 6 luni fiecare din cate imi amintesc...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
11
Am facut cateva cautari si sper ca am tras niste concluzii cat de cat pertinente.
Pentru prima intrebare, sa ne imaginam pamantul ca pe o sfera (stiu ca nu e, dar asta nu va influenta rationamentul). Sa ne imaginam ca fixam un punct pe sfera aceasta undeva pe ecuator, si ca vrem sa invartim sfera pe directia vest-est, insa punctul nu se va invarti odata cu sfera, el ramane inert, iar sfera se invarte.
Am atasat o figura (epic paint skills) cu care imi voi sustine teoria. In figura am reprezentat sfera in 3 ipostaze ale acestei miscari, punctul inert de care vorbeam l-am notat cu O si am mai luat un punct de referinta A ales aleatoriu, care sa sugereze miscarea sferei.
Acum sa privim putin din punct de vedere fizic ce vreau sa explic. Sa zicem ca vrem ca sfera, cand se invarte, sa aiba o viteza fixa fata de punctul inert O, sau mai pe inteles, sa zicem ca vrem sa "zgarie, sa frece punctul O"  cu o anumita forta fixa, sau cu o anumita viteza fixa. Am fixat viteza. Sa zicem acum ca urcam punctul O spre Nord. Din punct de vedere fizic, ca sa mentinem viteza, "frecarea"   constanta, avem nevoie ca sfera sa se invarta cu o viteza unghiulara mai mare. Cu cat ne apropiem de polul Nord, cu atat viteza unghiulara necesara este mai mare pentru ca viteza din punctul O sa ramana constanta. In final cand ajungem cu O in polul nord, ajungem la ce ziceam in primul comentariu, un paradox. Viteza unghiulara ar trebui sa fie infinita, sau degeaba mai invartim sfera.

Interpretata, toata povestea asta imensa pe care nu cred ca o va citi cineva ar insemna ca estul si vestul isi pierd sensul in polul Nord si Sud.

A doua intrebare, din ce am cautat, pare a fi mult mai simpla. Soarele nu rasare la polul Nord. El doar se invarte pe cer. Notiunile de "zi"  si "noapte"  la polul nord sunt doar conventionale, exista momente cand este mai intunecat cerul, orizontul, dar soarele este permanent vizibil de la polul Nord.


Cel putin asa interpretez eu chestia asta. Daca o fi nebunie sau nu, asta e. Mi-am dat si eu parerea.

Cred ca asa cum in matematica nu se defineste impartirea la 0, la fel si in cazul nostru nu se definesc est si vest, sau stanga si dreapta in polul nord si sud.


TL;DR: Paradox
Anexe:

Incognito: Verdedeparis, apreciez efortul si mi se pare bun raspunsul la prima intrebare(adica m-ai convis), insa la a doua intrebare, raspunsul tau difera de cel al lui Legislatie, care in acest caz, mi se pare mai convingator, mai logic. Legislatie in schimb nu a raspuns la prima intrebare.
Incognito: In concluzie, m-am edificat cum e cu Polul Nord, dar nu stiu cui sa dau coraoana :(
Utilizator anonim: da-I lui, eu oricum nu o sa mai stau mult pe aici
Incognito: atunci ti-l dau tie de bun ramas!
Incognito: scuze Legislatie
Incognito: da nu stiu cum se face
Răspuns de legislatie
11

Daca te afli "fix la pol", soarele rasare, in martie ( 20 sau 21, la polul Nord), in ziua echinoctiului de primavara. Va rasari din Sud si va ramane pe cer 6 luni, urcand abia vizibil timp de trei luni, pana la 23 de grade fata de orizont ( asta inseamna cam 0,25 grade in 24 de ore, ceea ce face ca Soarele sa para ca sta pe loc in lunga zi polara), dupa care va cobora iar cele 23 de grade, pe nesimtite, pana cand va apune in 22-23 septembrie, tot spre...Sud.



Utilizator anonim: Daca rasare sau apune, poate am gresit eu si nu am cautat destul de amanuntit. Dar unde este Sudul la Polul Nord? Daca despre Est si Vest nu prea poti sa afirmi nimic, despre Sud poti afirma ca e in toate directiile de la polul Nord. In orice directive te-ai uita, te-aui uita spre Sud. Meridianele pleaca de acolo toate, spre Sud. Deci, cum va rasari din Sud?
legislatie: daca oriunde te uiti e Sud, de unde ar putea sa rasara? tu ai spus-o si e corect
Utilizator anonim: deci variaza pozitia de unde rasare sau cum?
legislatie: pozitia variaza,de la an la an = cauta tabela cu echinoctii, fiecare e la ora diferita == dar indifferent de locul de unde rasare, tot sud este pentru un observator de la pol, pentru ca orice punct e spre sud..
Utilizator anonim: ok am inteles
Alte întrebări interesante