Istorie, întrebare adresată de robertbezea8, 8 ani în urmă

etapele regimului stalinist vă rogg​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0

Răspuns:

Regimul stalinist in Romania a functionat intre anii 1948-1965.

In 1949 Romania adera la CAER, la initiativa URSS. In acest an ia fiinta politia politica care a reprezentat principalul instrument de represiune impotriva dizidentilor regimului comunist. Sunt arestati si anchetati(torturati) lideri politici, medici, preoti, studenti, legionari, tarani.

Intre 1949-1952 are loc Experimentul Pitesti - care prin tortura fizica si psihica, batai repetate, dezumanizarea detinutilor, se urmarea "reeducarea" lor. Politia politica ca si Experimentul Pitesti au fost puse in practica si coordonate de catre evreii bolsevici din aparatul de stat comunist din Romania. A fost torturata si ucisa in chinuri toata elita intelectualitatii romanesti, in inchisorile comuniste si lagarele de concentrare si munca.

In 1950 Romania adera ca si membru fondator la Tratatul de la Varsovia.

Dupa 1960 Romania se indeparteaza tot mai mult de URSS si se apropie de China.

Se elibereaza ultimii detinuti politici si se reiau legaturile cu Occidentul, Romania stabilind legaturi cu Germania Federala si israel.

In 1964 Romania respinge planul Valev, ceea ce indeparteaza tot mai mult Romania de URSS.

In 1965 Nicolae Ceausescu este ales ca secretar general al Partidului Comunist Roman. Ia sfarsit perioada de ocupatie a Romaniei de catre URSS. Ceausescu alege calea socialismului in dauna comunismului stalinist.

Explicație:


robertbezea8: voiam strict rusia:(
Utilizator anonim: Pai de ce nu ai specificat in titlu?
robertbezea8: aia e acum
robertbezea8: oricum mulțumesc
Alte întrebări interesante