Engleza, întrebare adresată de tagarceacostel222, 8 ani în urmă

eveniment istoric din Marea Britanie . referat . vă rooooog mult​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Nimor11
5

Răspuns:

!!!!! Nu este copiat

Si daca vrei dă-mi te rog coroana

Actul Uniunii din 1800 a stabilit alipirea oficială a Irlandei la Marea Britanie, fiind creat un nou stat, "Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei" începându-si existența la 1 ianuarie 1801 și unind Anglia, Țara Galilor, Irlanda și Scoția.

De atunci, Anglia, ca entitate politică independentă și-a încetat existența, dar ca regiune a rămas elementul dominant în Regatul Unit. Mare parte a conducerii politice și economice în Regatul Unit rămâne încă din partea Angliei. Londra a rămas centrul economic al Marii Britanii și unul dintre marile orașe ale lumii.

La începutul secolului al XIX-lea , clasele muncitoare au început să-și facă auzită vocea, formând bresle și uniuni, care, deși înițial au fost suprimate, au devenit cu timpul îndeajuns de puternice pentru a rezista.

În anul 1832 dreptul de vot a fost acordat majorității bărbaților din clasa de mijloc, dar nu și "clasei muncitoare". Mulți au ținut discursuri cu privire la trădare față de clasa muncitoare și la sacrificarea intereselor acesteia din cauza greșelilor guvernării. În 1838, șase membri ai Parlamentului și șase membri ai muncitorilor au format un comitet, emițând astfel Carta Poporului .

Revoluția din 1848 care s-a răspândit în toată Europa continentală în timpul anilor 1840 nu s-a extins și în Anglia, domnia reginei Victoria fiind o perioadă de pace internă pentru englezi , în ciuda unor diferențe îmense dintre standardul de viață al câtorva burghezi bogați și cel al marii majorități.

După tratatul anglo-irlandez din 1921 Irlanda a redevenit stat independent, acum Republica Irlanda, Irlanda de Nord rămânând totuși parte a Regatului. Termenul oficial devine "Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord".

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în urma bombardamentelor aeriene ale germanilor multe dintre orașele englezești au fost grav afectate și mare parte a infrastructurii a fost distrusă. Anglia și-a revenit însă repede dupa război, și deși statutul si relativa sa putere și bogăție au început să pălească, Anglia a rămas încă partea dominantă în Insulele Britanice. În anul 1999 au fost create Parlamentul Scoției și Adunarea Țării Galilor. Echivalent englezesc al acestora nu există, acest fapt putând fi privit ca o dovadă asupra puterii pe care o exercită Anglia asupra guvernării britanice.


stanadina10: Mă poți ajuta și pe mine cu un eseu la istorie?
Alte întrebări interesante