Studii sociale, întrebare adresată de BOoBsiBoOb, 9 ani în urmă

ex 2,3,4 urgent dau și coroana

Anexe:

MariaBajenescu: fdsgvvvvvvvvvvvvv

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NarcisaMaria
4

Completare de la cealalta postare. Nu pot sa mai pun un comentariu acolo.

Ex. 3

Drept: corect, cinstit, face ceea ce trebuie, spun adevărul.

Nedrept: mincinos, laș, corupt, bârfește.

Drept

1.1 Maria îl ajută pe Mihai să urce scările. Mihai a căzut ieri, acum are piciorul în ghips și se deplasează cu greu.

1.2 Andrei a lipsit de la școală o săptămână pentru că a fost bolnav. Colegii lui, Ioan și Matei au venit pe la el și i-au explicat ce teme are de făcut ca să nu rămână în urmă cu materia școlară.

1.3 Mihnea și-a uitat caietul de teme acasă. Promite că va aduce mâine tema la corectat.

 

Nedrept.

2.1 Mihai a căzut ieri, acum are piciorul în ghips și se deplasează cu greu. Vasilică trece în fugă pe lângă el, iar Mihai se dezechilibrează și cade din nou. Vasilică se oprește și începe să râdă.

2.2 Andrei a lipsit de la școală o săptămână. Deși a adus adeverință de la medicul de familie, colegii lui știu că nu a fost bolnav, ci a chiulit.

2.3  Mihnea și-a uitat caietul de teme acasă. De fapt, nu și-a făcut dema deloc. Colegul lui de bană vede caietul în ghiozdan.

 

Ex. 5

Simbolul justiţiei, care vine din antichitate, este reprezentat prin zeiţa Themis (care era personificarea ordinii naturale stabilite prin legea divină, precum şi a dreptăţii divine) în chip de femeie severă, legată la ochi, ținând într-o mână o balanţă, iar în cealaltă – o sabie. Eşarfa care acoperă ochii zeiţei simbolizează că judecătorul este singur, cu conştiinţa sa în faţa legii, care este prestabilită, şi cu concepţia pe care el şi-o face despre ea, cu toată imparţialitatea, libertatea şi cinstea. Balanţa din mâna stângă a zeiţei sugerează ideea că judecătorul trebuie să pună pe „cântarul justiţiei" toate probele şi să lase ca balanţa să arate, în condiţii de independenţă şi imparţialitate, unde este dreptatea. La judecarea cauzelor, el trebuie să cântărească drept interesele fiecărei părţi, fără să ţină seama de consideraţiuni străine procesului. Acest judecător este deasupra părţilor în cauză, chiar dacă una dintre ele este însăşi puterea sau administraţia. Sabia din mâna dreaptă a zeiţei semnifică executarea silită a sentinţei.

Sens pozitiv: După ce a cântărit dovezile, judecătorul i-a dat dreptate celui care l-a prins pe hoț.

Sens negativ: Te porți ca justiția: tai în stânga și în dreapta fără să-ți pese!




Alte întrebări interesante