Ex 3 ..... Multumesc!
Răspunsuri la întrebare
Termometrul medical se foloseste la determinarea cu precizie a temperaturii corpului uman. Are precizie ridicata deoarece valoarea cat mai exacta a acestei temperaturi este un indicator folositor in diagnostic si tratament.
Un termometru functioneaza pe baza dilatarii unei coloane metalice ( mercur, galiu) intr-un vas capilar. Termometrul se aduce in contact termic cu corpul caruia vrem sa ii determinam temperatura si - dupa cateva minute, putem citi temperatura.
Termometrul medical are o strangulare a tubului capilar, care impiedica agentul termometric sa se retraga in rezervor pentru a pastra blocata valoarea maxima a temperaturii citite.
Punem termometrul in contact cu pacientul. Se stabileste echilibrul termic dupa 1-2 minute si termometrul indica - sa spunem - 39 °.
Dar pentru a citi valoarea respectiva, termometrul este scos din contactul cu pacientul. Aerul din incapere poate avea temperatura de 20 °. Un termometru obisnuit va tinde sa coboare si sa indice o temperatura mai mica iar citirea lui nu va mai fi folositoare... Practic cel care citeste ar fi singurul care vede o temperatura apoape exacta si ar trebui sa se miste cu viteza foarte mare; tot s-ar produce erori, mai ales ca o diferenta de 1-2-3 zecimi de grad este prea mare pentru a mai avea valoare medicala
Pentru o noua citire a temperaturii, termometrul trebuie scuturat mecanic, pentru a determina agentul termometric sa coboare in capilar.