ex54) Se consideră:
Anexe:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a^4 + b^4 = c^4 + 2a^2b^2
a^4 - 2a^2b^2 + b^4 = c^4
(a^2 - b^2)^2 = c^4
Extragem radicalul in ambele parti:
a^2 - b^2 = c^2
a^2 = b^2 + c^2, deci triunghiul este dreptunghic
a^2 + b^2 + c^2 = ab + ac + bc
Inmultim in ambele parti cu 2:
2a^2 + 2b^2 + 2c^2 = 2ab + 2ac + 2bc
2a^2 + 2b^2 + 2c^2 - 2ab - 2ac - 2bc = 0
(a^2 - 2ab + b^2) + ( a^2 - 2ac + c^2) + (b^2 - 2bc + c^2) = 0
(a-b)^2 + (a-c) ^2 + (b - c)^2 = 0
Toti termenii sunt concomitent mai mari sau egali ca 0 ( pentru ca sunt patrate perfecte), ceea ce impune conditiile:
a - b = 0 => a = b
b - c = 0 => b = c
a - c = 0 => a = c
Din toate cele trei conditii reiese a = b = c, deci triunghiul este echilateral.
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Fizică,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă