Limba română, întrebare adresată de tomabianca06, 9 ani în urmă

Exemple de discursuri ale oamenilor celebri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anymany
2

Un discurs celebru poate reflecta istoria unei epoci, poate induce în eroare prin minciună, poate fi expresia frustrării sau dimpotrivă: poate exprima o emoţionantă pledoarie pentru dreptate. Un discurs poate constitui esenţa doctrinei creştine sau poate ajuta o naţiune să renască din propria cenuşă.

Ele pot merge în direcţia pozitivă, pentru încurajare, pentru îmbărbătare, sau din contră pot stârni emoţia negativă, frica respectiv. Sunt lideri care folosesc frica pentru a declanşa războaie, conflicte, pentru a săpa tranşee în societate”, a explicat jurnalistul Florin Negruțiu.

De-a lungul timpului, discursurile susţinute de lideri religioşi, regi şi regine, prim-miniştri sau conducători de state au influenţat decisiv soarta omenirii.

 „Ca să rosteşti un discurs care schimbă lumea, trebuie să ai şi capacitatea de a schimba lumea, capacitatea ulterioară de a schimba lumea. Majoritatea celor care rostesc discursurile respective sunt lideri: lideri politici, lideri religioşi ş.a.m.d. Multe dintre aceste discursuri sunt piatra de temelie a unor acţiuni ulterioare care într-adevăr au schimbat ţări, au schimbat continente, au schimbat generaţii întregi”, a spus Florin Negruțiu.

„Sunt discursuri ipocrite, sunt discursuri făţarnice, sunt discursuri odioase aş spune care au marcat istoria şi care fac parte din ceea ce suntem şi noi astăzi”, a precizat editorul Livia Szasz.

54 de discursuri, într-un singur volum 

În anul 2014, istoricul şi scriitorul britanic Simon Sebag Montefiore a publicat volumul „Discursuri care au schimbat lumea". Cartea a apărut, de curând, şi în limba română.

În volum sunt prezente 54 de personalităţi marcante ale omenirii, care sunt analizate prin prisma discursurilor pe care acestea le-au rostit în momente cruciale.

În introducerea cărţii, autorul spune că unul dintre criteriile importante pe baza cărora a ales personajele a fost caracterul acestora. Aşa se face că, în volum, găsim deopotrivă personalităţi recompensate cu Premiul Nobel pentru Pace, preşedinţi de state exemplari, dar şi tirani.

Alte întrebări interesante