exemple de siruri numerice in viata cotidiana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
un copac cu 1 creangă cu 2 cu 3 ....
motor de 1 litru 2 litri 3 litri 4 litri...
Răspuns:
Sirul lui Fibonacci in natura
Atunci cand iesi des in natura, sunt momente cand treci printr-un loc nou, dar ai sentimentul ca l-ai mai vazut. Este oare un déjà vu, sau ai nevoie sa iti reevaluezi simtul orientarii in natura?
Daca nu este un déjà vu, ce este? Cumva exista reguli anume dupa care natura se ghideaza,t
astfel dezvoltandu-se in moduri similare, repetitive? Raspunsul este da.
Fara reguli, nimic nu poate sa creasca si sa evolueze. Vedem lucrul acesta peste tot in jurul nostru. Daca nu ar respecta regulile biologiei, un copac nu ar mai fi viu. Daca soarele nu ar respecta legile chimiei si ale fizicii, atunci nu ar mai arde pentru a produce lumina si caldura care sunt esentiale pentru viata pe Pamant. Totul functioneaza dupa reguli, legi si standarde.
Seria lui Fibonacci confirma acest fapt.
Nascut in anul 1170 in Pisa (Republica Pisa), Leonardo Fibonacci (cunoscut si ca Leonardo din Pisa, Leonardo Pisano, Leonardo Bonacci sau cel mai adesea doar Fibonacci) a fost un matematician italian considerat de opinia generala drept “cel mai inzestrat matematician din Occidentul Evului
Ce este sirul lui Fibonacci?
Prin cartea sa, Liber Abaci, Fibonacci a introdus in cultura occidentala un sir de numere, unde fiecare numar din sir era suma a doua numere anterioare. Acest sir nu a fost insa descoperit de catre Fibonacci, matematicienii indieni fiind familiarizati cu acesta inca din secolul al 6-lea. Sirul incepe astfel: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, etc. In cartea sa Fibonacci a folosit acest sir pentru a explica rata ipotetica de inmultire a iepurilor.
De ce este atat de important acest sir? Pentru ca pe masura ce se avanseaza in sir, fractia dintre doua numere consecutive este tot mai aproape de Numarul de aur (cunoscut si ca Sectiunea de aur, Raportul de aur sau Proportia de aur) care are valoarea aproximativa de 1.618033.
Corelatia suprema, sau fractia dintre doua numere consecutive Fibonacci, a fost folosita in arta Renascentista foarte mult, pentru ca aceasta facea ca opera sa fie placuta celui care o privea.
Artistii tineau cont de Spirala lui Fibonacci (o reprezentare grafica a Sirului lui Fibonacci) si in functie de ea isi asezau elementele si punctele de interes dintr-o pictura, de exemplu.
Numarul de aur este foarte important pentru ca reprezinta proportia ideala, cea care confera stabilitate si eficienta structurilor. Acest numar poate reprezenta modul in care se dezvolta la nivel celular o planta, felul in care cresc petalele unei flori sau relatia fortelor gravitationale
Asta nu inseamna ca absolut totul din natura se ghideaza dupa sirul lui Fibonacci, insa intalnim aceste elemente foarte des. Pare a fi un mod eficient si practic pentru natura de a se organiza din punct de vedere structural, ori de cate ori are ocazia.
Numere din sirul lui Fibonacci se intalnesc in modul in care sunt distribuite semintele in miezul fructelor, in numarul de petale pe care le are o floare, in felul in care sunt asezate crengile unor plante, in modul in care creste cochilia unui melc si exemplele pot continua.
Sirul lui Fibonacci se intalneste in cele mai mici dintre obiecte si fiinte, dar si in cele mai mari dintre ele. Acest sir este o bijuterie a matematicii care pare sa se aplice atat la scara mica, cat si la scara mare. Majoritatea plantelor isi distribuie celulele noi pe care le construiesc respectand aceasta regula. Forma pe care o au galaxiile este o spirala Fibonacci. Peste tot in jurul nostru intalnim aceasta regula.