Biologie, întrebare adresată de ClaoClao, 9 ani în urmă

exemple de viermi nu conteaza ce categorie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexaNMaria312
29
Principalele clase de viermi sunt:

AcanthocephalaAnnelida (viermi inelați)
Chaetognatha
Gnathostomulida
Nematoda (viermi cilindrici)
Nematomorpha
Nemertea
Onychophora
Platyhelminthes (viermi plați)
Sipuncula

Viermi lați (Platyhelminthes)

Tenia este un vierme plat parazit, care se dezvoltă în corpul a două gazde: omul, gazda principală în intestinul căruia trăiește și produce ouă, și porcul sau vitele cornute mari, gazde intermediare în care se dezvoltă larvele.

Viermi cilindrici (Nematoda)

Ascarida, numită popular limbric, este un vierme cilindric parazit de culoarea alb-galbuie și are o lungime de circa 15-20 centimetri. Orificiul bucal se află la capătul anterior, iar cel anal se afla la capătul posterior

Viermi inelați (Annelida)

Majoritatea viermilor inelați au corpul cilindric, segmentat în inele numite metamere. Numărul segmentelor în funcție de specie ajunge până la 800. Pe fiecare metamer se află niște perișori mici și elastici, numiți cheți, care servesc la fixarea corpului de substrat.

Alți viermi parazițiModificare

Oxiurul trăiește în intestinul gros. Ei sunt mici de vreo 5-12 milimetri și au culoare alba. Noaptea femelele ies in jurul orificiului anal și depun oua determinand mancarime. Având mâinile murdare, ouale pot ajunge in corp și provoca oxiuraza.

Trichinele au o lungime de 3-4 milimetri. De obicei ei se află în mușchii șobolanului și ajung la porc în cazul dacă ei manâncă șobolani. Dacă carnea de porc nu este controlata și omul o manâncă, larvele ajung în corp și provoaca trichineloza.

Alte întrebări interesante