Limba română, întrebare adresată de stefyfizesan5, 8 ani în urmă

Exemplifica tipurile de conflicte existente în romanul Enigma Otiliei. PLISSSS!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rosener
19
conflictul exterior este declanșat de moștenirea lui moș costache, a cărui avere se cuvine fiicei sale vitrege, otilia mărculescu, dar care este vânata de familia tulea și de membrul extern, ginerele soților tulea, stănică rațiu.

conflictul interior apare în momentul în care se dă o luptă între interesele personale și sentimentele erotice. acest tip de conflict se remarcă la nivelul triunghiului amoros alcătuit din felix sima, otilia mărculescu și leonida pascalopol.

interesul lui felix sima este acela de a termina facultatea de medicină și de a urma o profesie în acest sens. lupta internă ia naștere în momentul în care felix dezvoltă sentimente erotice față de otilia. el pendulează între dorința de a-și croi un viitor și dorința de a rămâne alături de tânăra iubită la momentul respectiv. conflictul intern se stinge atunci când felix se maturizează și o privește cu obiectivitate pe otilia.

leonida pascalopol, moșierul bogat și rafinat, bun la suflet și matur, nu își poate da seama dacă iubirea lui pentru otilia este una de ordin patern sau una erotică. la început el insista ca otilia îi este ca o fiică și că singura lui fericire este de a-i face cadouri și de a o răsfăța. ulterior însă, pascalopol îi devine soț și realizează ca otilia nu mai este doar o copilă, ci o femeie față de care are un interes aparte.


otilia mărculescu, personaj feminin și tridimensional al operei, are de ales între iubirea ideală despre care vorbește felix și viața lipsită de orice grijă alături de leonida pascalopol. ea încearcă să-și motiveze fuga la paris și căsătoria cu moșierul ca pe un act de altruism. în scrisoarea pe care i-o trimite lui felix dupa despărțire, ea încearca să-l convingă de faptul ca părăsindu-l i-a făcut un bine, căci așa felix se poate concentra asupra viitorului său.
Alte întrebări interesante