Limba română, întrebare adresată de mister752, 8 ani în urmă

Exerciții
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - de Camil Petrescu
(Cartea întâi- La Piatra Craiului, în munte; Cartea a doua - Comunicat apocrif; Diagonele unui testament)

1. Precizați cui aparține vocea narativă în fragmentele de text? La ce persoană sunt istorisite întâmplările? Exeplificați.

2. Ce rol au reperele spațio-temporale din incipit?

3. Ce eveniment declanșează istorisirea povestii de iubire?

4. Când debutează povestea de iubire cu Ela? Cine sunt protagoniștii?

5. Ce informații despre povestea de iubire ne precizează textul?

6. Cum interpretați dorința lui Ștefan Gheorghiu de a-i lăsa Elei tot trecutul?


​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrammm110
0

Răspuns:

1. Vocea narativa este a petsonajului-narator, implicat afectiv, Stefan Gheorghidiu. Intamplarile sunt relatate la persoana I, fiind un roman de tip subiectiv, dovada fiind marcile subiectivitatii precum: verbe la persoana 1 : ma pasiona, aveam etc si pronume la persoana 1: imi, mea, etc.

2 Reperele din incipit fixeaza cadrul desfasurarii eventimentelor ale planului prezent, fixate posterior evenimentelor relalatate: trecutul povestii de iubire.

3. Istorisirea este declansata de discutia de la popota pe subiectul din ziar, al achitarii unui barbat care si a ucis sotia.

4. Povestea de dragoste debuteaza pe cand ambii protagonisti, Ela si Stefan , erau studenti, ea la Litere, si el la Filozofie, iubirea acestuia nascandu se mai mult din orgoliu, deoarece Ela eta cea mai frumoasa si populara fata din Universitate.

5. Textul precizeaza inceputul iubirii celor doi, criza matrimoniala, destramarea cuplului, banuiala inselarii cu avicatul domnul G, divortul.

6. Stefan observa in cei 2 ani si jumatate de relatie faptul ca el si Ela au aspiratii diferite, iubirea dintre ei devenind banala.

Alte întrebări interesante